Vivino

donderdag 1 juni 2006

Don Jacobo Rioja, El Descanso Shiraz, Ch. Rouviere en Paarl Heights

Deze week wat wijn die nog beoordeeld moesten worden. Al een tijdje terug gedronken en opgeslagen in het geheugen dus is deze beoordeling niet al te betrouwbaar volgens de politierechter. Ik doe een dappere poging. Als eerste de Don Jacobo Rioja. De (huis?)wijn van een befaamde tent in Zuidland. Helaas was deze een beetje te oud. Niet slecht maar gewoon te oud. Hopelijk komt de (toekomstige) eigenaar volgende keer met een wat jongere fles aanzetten ;)
------------------------------------

Snel de volgende: El Descanso Shiraz Reserva uit Cental Valley in Chili. Daar kunnen mooie wijnen vandaan komen, lekker vol en stevig, getaand door de hete Chileense zon, barstensvol rijp rood fruit en met een stevige bite. Helaas was dat deze wijn niet gegund. De makers mikken waarschijnlijk op het publiek dat nét de Pampas del Sur is ontgroeid en behoefte heeft aan rood gegist druivensap maar asjeblieft niet zo zuur. Een kilo restsuiker laten zitten en eventueel nog een halve kilo suiker toevoegen is het recept. Getveryukkie wat een laf zoet bocht, mijn tandjes kregen het zwaar te verduren, eerst een suikerbom naar binnen, daarna dezelfde suikerbom en meegekomen maagzuur naar buiten. Dit voer je je br33z3r-zusje van 16 nog niet...

------------------------------------

Is er dan helemaal niets goeds meer te melden? Dat is te zeggen, deze Chateau Rouviere Minervois is wel aardig voor een supermarktwijn van onder de 5 euro. Zoiets kostte deze dan ook bij de Plus als ik het juist heb. Wel aardig maar om nou te zeggen : spannend, opwindend, indrukwekkend, complex of geweldig... Nee, aardig, niet goed niet slecht, vleesch noch visch, hom/kuit enz.

------------------------------------


En dan nog eentje die ik nu net heb opengetrokken: Paarl Heights Dröe Rooi uit Zuid-Afrika. Deze begon ook al een beetje met het nadeel van de twijfel omdat ik de benaming Dröe Rooi niet vertrouw. Dat kan echt van alles zijn maargoed, eens proeven. Ah, valt niet tegen, genoeg bite en toch lekker wat zuren, wat rood fruit, lekkere nasmaak die eventjes blijft hangen. Eens opzoeken op het internet. Van de Sligro voor nog geen 3,50. Dat is een mooie prijs/kwaliteit verhouding! Studentenslobbervocht maar zonder de grote kater de volgende dag.

Nog even een citaat in het Zuid-Afrikaans van de achterzijde van het etiket:

"Hierdie volronde wyn is gevul met ryp vrugte geure wat besonder sag drink. Spesiaal berei om die ideale wyngenoot te wees vir alle rooivleis of pasta geregte."

Dat u het even weet.

1 opmerking:

Harry zei

Fijn en ook een beetje droevig om je commentaar op de Don Jacobo Crianza Rioja te lezen. Ik zit met een hele doos uit 2001. Allemaal oud en zuur. Heel teleurstellend, je zou toch mogen verwachten dat je een rioja een paar jaar weg kan leggen en er zelfs meer van kan genieten. De Don Jacobo's uit de jaren '90 waren echt top. Dit is een dure miskoop.