zondag 25 juni 2006

Danie De Wet Chardonnay Sur Lie


Vis moet zwemmen, dus dronk ik bij de zalm van de grill deze mooie unwooded Chardonnay sur lie. Sur lie is de benaming die ik eigenlijk alleen nog maar op de Muscadet had zien staan en het betekent zoveel als: op troep. Nouja, bij wijze van spreke, de wijn ligt in dit geval in grote roestvrijstalen tanks op zijn eigen droesem, dat komt de smaak ten goede. Het leuke is dat deze techniek bijna alleen in Frankrijk wordt toegepast maar deze meneer De Wet heeft het dus ook met zijn chardonnay gedaan. Het resultaat is een prachtige elegante witte wijn. Heerlijk fris en een goede verhouding van zuren en fruit. Zachte nootachtige afdronk en dankzij maar 12% alcohol lekker licht verteerbaar.


Gewoon te koop bij Albert Heijn, in de kist van de vrienden van de goede wijn, voor nog geen 9 euro!

Meer info over deze Chardonnay is te vinden op de homepage van de maker.


"Grown from grapes in the beautiful Breede River Valley in the Robertson region of South Africa. Danie prefers this wine unwooded to retain maximum freshness in its full ripe flavours of apple and lemon while its sur lie complexity gives a long nutty finish. "

Over de 2001 variant was men al te spreken:
"One of the most elegant Chardonnays in the world for the money"
- The Guardian's Malcolm Gluck on Danie de Wet Chardonnay sur lie 2001 (05/11/2001)

En in 2005 won deze wijn zilver op de Veritas 2005, ook iets om trots op te zijn. Helaas is dat niet terug te vinden op de fles.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ja, meteen 100% Elzasfan na dit ritje en een haast onweerstaanbare drang om mijn nieuwe voorraad aan te breken :)

Marruh: die afbeelding van Colmar is geen schilderij maar een bewerkte foto volgens mij.