vrijdag 26 mei 2006

Viajero, Aliwen, Montana: Sauvignon Blanc

Even een huihoudelijke mededeling: vandaag is de 1000ste unieke bezoeker op de site gekomen, welkom en proost!

Volgens een aantal figuren die verstand hebben van wijn is Sauvignon Blanc dé nieuwe smaak in het 'witte-wijn-segment'. Zou goed kunnen maar daar trekken we ons natuurlijk niets van aan. We gaan voor qualiteit en niet voor de hype. Nouja, de koelkast lag vol met witte wijn en driekwart daarvan is Sauvignon Blanc... zucht. Eens proeven dan, kijken of die hypewijn nog een beetje te drinken is.


Viajero Sauvignon Blanc. Geen idee waar ik deze vandaan heb maar toen de kurk afbrak, halverwege het ontkurken, had ik er gelijk niet zoveel fiducie meer in. Dat voorspelde niet veel goeds. Toen de kurk er echter uit was viel het alleszins mee. De wijn was zelfs goed te noemen. Fris, fruitig, genoeg bite en bleef goed overeind bij het kipgerecht. Dat deze van de Lidl zou kunnen komen bedacht ik me pas later. Hij staat niet in de supermarktwijngids en op internet is ie evenmin te vinden. Bij deze dan, de eerste vermelding op het wereld wijde web. Mooi wijntje!

----------------------------
Op naar de volgende witte hypewijn. Aliwen Reserva Sauvignon Blanc. Van de firma Undurraga, te koop bij de Appie Heijn. Een reserva, als er dan maar niet zo ontzettend veel hout in zit. Maar nee, zeer fris en fruitig, lekker wat zuren en toch nog flink wat diepgang. Elegante en eigenzinnige wijn. Deze overleeft de hype wel.

Harold Hamersma zegt hierover in het Parool van 31-01-2006:
"Ook deze 2005 is echter hamsterwaardig. Groen, grassig, kruidig, Granny Smith, kruisbessen, een verkwikkende en crispy stijl."

----------------------------


En dan, 'tromgeroffel', de klapper van de Sauvignon Blancs: Montana Reserve Sauvignon Blanc. Fris, veel rijp fruit en wát een body! De druiven komen uit Brancott Estate in Marlborough, Nieuw-Zeeland. Daar is het niet zo warm als in Australië dus hier doet de Sauvignon Blanc het erg goed, die kan namelijk net iets minder goed tegen de hitte dan de Chardonnay druif.
Deze wijn is veel complexer en heeft een veel uitgesprokenere smaak dan voorgaande Sauvignonnetjes, een doorbijtertje. Uitgebalanceerd, frisse zuren en veel rijp fruit. Prachtig! De opkomende zon in een fles. Genietwijn.


Van de makers, via de Montana website:

"Description:

Colour: Light straw with green highlights.

Aromas: Dominated by gooseberry, white peach and flint with underlying spicy green capsicum notes.

Palate: The palate shows a rich concentration and pure Marlborough Sauvignon Blanc characters. The fresh herbal fruit notes are complemented by tantalising mineral flavours and a crisp acidity."

Ik hoop dat de hype nog wat aanhoudt, er is genoeg moois onder de (witte wijn)zon.


Geen opmerkingen: