zondag 31 december 2006

Cuvee Senna, Margaux Rauzan Gassies, Riesling keer drie en bubbels, Beblenheim, Grans-Fassian, Dopff en Honore Lavigne

Vorige week tijdens de kerstdagen heb ik weer allerhande moois gedronken. Cuvee Senna van Chateau L'Horte en Margaux Rauzan Gassies waren de echte Kerstwijnen. Cuvee Senna is speciaal gebotteld ter ere van de geboorte van Senna, de zoon van oud-collega P. waarvan ik op zijn bruiloft een hele doos van deze bewaarwijn kreeg. Prachtig veel fruit, complex tot aan de laatste slok. Wat een heerlijk lange afdronk, deze wijn paste perfect bij de gebraden rugjes van de haas. Veel hout en loeizwaar maar zonder vermoeiend of té alcoholisch te worden.
Ook de Margaux Rauzan Gassies, die mijn schoonvader met gevaar voor eigen leven bij de Albert Heijn heeft veroverd tijdens de Franse wijnweken, was serieuze materie. Iets minder zwaar dan de Chateau L'Horte maar net zo complex en bijzonder.


Daarnaast dronken we ook wat Riesling wijnen. Bij de gestoofde visschotel een onbekende, wat waterige Riesling en toen die op was een Riesling van de Appie. In de nieuwste Supermarkt wijngids van Nicolaas Klei komt ie er niet goed vanaf: "... karig in het fruit, snibbig en gemelijk." Aldus dhr. Klei. Gelukkig trekken we ons daar niet al te veel van aan want hij geeft bijvoorbeeld die Frontera zooi een stempel met 'omfietswijn'. Misschien beviel deze ook wel omdat we eerst een waterigere variant van dezelfde varieteit hadden gedronken. De Cave de Beblenheim Riesling is gewoon een lekker wijntje voor bij visgerechten.Kort na de kerstdagen trok ik deze Duitse Riesling open, Grans-Fassian. Mineralschiefer stond er op het etiket. Ja mineralig is ie zeker, vreselijk zuur zou je ook kunnen volhouden. Strakke bekwijn, geen sprankeltje zoet of kruidigheid in te ontdekken. Nee dit is niet voor niets bij de Appie uit het assortiment verdwenen, lekker links laten liggen ookal heeft het zo'n fijne 35% sticker op de fles.


En dan vanavond bubbles! Afgelopen vrijdag tijdens de laaste werkdag van het jaar mocht ik voor de 'champagne' zorgen. Ik liep samen met de collega die over de hapjes ging naar de Appie en vond daar een Cremant de Bourgogne: Honore Lavigne, de bourgogneboer van de AH. De vijf flessen die we insloegen waren met een mannetje of 30 snel op. Gelukkig kwam de directeur nog met een doosje Veuve Amiot, en ook die werden nog soldaat gemaakt. Dat was een feestelijke afsluiting van het jaar.


Voor vanavond staat echter mijn anderhalve literfles Dopff Réserve Personnelle, Cremant D'Alsace op het programma. Die had ik meegebracht van het tripje naar diezelfde wijnstreek ergens eind augustus en als het goed is issie mooi op dronk. Gelukkig Nieuwjaar!

2 opmerkingen:

mw. J. Neuteboom zei

Waar koop ik Cuvee Senna en wat kost een fles?

Pinot Blanc zei

Bedankt voor uw reactie, de Cuvee Senna is door de maker van Chateau de l'Horte gemaakt ter ere van de geboorte van oud-collega P. zijn zoon. Ik weet niet of deze wijn ook in de winkel te koop is, misschien onder een ander etiket. Wijnen van dit Chateau kun je vinden bij de mitra slijterijen. Het kan goed zijn dat het de Chateau d l'Horte Gran Reserve is. Voor meer info en het stellen van vragen aan de wijnmaker (zijn vrouw is Nederlandse) ga naar:

http://www.chateaudelhorte.nl