zondag 10 december 2006

Winterwijn Concha Y Toro Carmenere en Penfolds Rawsons Retreat Riesling

Tijdens gure decemberdagen drink ik graag een mooie stevige rooie wijn. Zo'n patser met veel alcohol en hout, een beetje complex maar niet te veel, liever wat lomper dan zo verfijnd. Het is er nog niet echt van gekomen maar dat lag misschien aan het weer. Voor mijn gevoel is het sinds augustus al herfst met hier en daar wat lentedagen tussendoor. Nu is het eindelijk iets frisser geworden dus kon er zo'n stevige Chileen open: Terrunyo Carménère van Concha Y Toro. In de opruiming bij Albert Heijn en dus voorzien van zo'n niet echt fraaie sticker. Wel fijn die sticker want dat scheelt toch bijna 5 euro op deze fles. Veel slechter wordt het aangezicht van de fles er toch niet op, dit etiket blinkt uit in ordinairheid, half rond, half hoekig en dan heel klein en onoverzichtelijk de druivensoort en het jaartal erop. Onderop zit nog een zwart etiketje met dof-gouden tekst over het principe achter deze wijn: een 'vineyard within the vineyard' waar de beste druiven dan vandaan komen. Die worden dan heel ergonomisch verantwoord door een mevrouw met een lage rieten schaal, bijna boven haar hoofd ergens naar toe gedragen. Yeah Right! Zoveel inefficientie, vandaar dat de fles zo duur wordt!
Afdeling marketing mag daar nog eens naar kijken want dit is natuurlijk om te huilen. Tel daarbij op dat de witte wijn van hetzelfde label ook in een groene fles zit en je begint te begrijpen waarom het allemaal zo treurig is.


Daarentegen is er niets mis met de wijn! Sterker nog, die is verrekte smakelijk. Stevig en voorzien van 14,5% alcohol, ideaal voor gure winterweekenden. Hij heeft een diep violette kleur en is heerlijk 'riekend' of geurend. Weelderig zacht in de mond en smaakt naar rood rijp fruit, veel kersen, bramen en een vleugje cassis en een zweempje lavendel maken dat achter deze patser een gevoelige intellectueel schuilt. Hij debiteert zeer genuanceerde opvattingen en is ook in zijn tannines behoorlijk gematigd. Ze zijn er wel maar vormen een fraaie eenheid met het grotere geheel. Nou nog iets doen aan het foeilelijke etiket.

---------------------------------------


Over etiketten gesproken: bij Penfolds weet je tenminste dat je een Penfolds in je winkelmandje hebt liggen. Of het nu een Penfolds Grange is of deze Riesling van Rawson's Retreat, het is allemaal zeer herkenbaar. Ook allemaal zeer kwalitatief in orde. Ik heb nog geen Grange gedronken, heeft waarschijnlijk iets met het budget te maken, maar de Rawson's Retreat Riesling is erg aangenaam. Ik kende deze druif eigenlijk alleen vanuit de Elzas en van Duitsland en een enkel keertje uit Nieuw Zeeland maar nu dus ook te produceren in 'Down Under'.
Yummie! Met een witgouden kleur en geur van grapefruit en een hint van de alomtegenwoordige lychee (alomtegenwoordig in Elzaswijn varieteiten). Een subtiele mineralige smaak geeft deze wijn een heerlijke frisheid.
Niet echt een winterwijn maar een heerlijke wijn voor bij een toastje gerookte zalm op de vrijdagmiddag borrel.

Geen opmerkingen: