woensdag 27 september 2006

weekendje Helsinki & Tallinn: Epicuro, Yali en Maccahapa


Vorige week donderdag ben ik samen met vriendinlief naar Helsinki gereisd. Een soort minivakantie ter viering van het einde van mijn studie. Op Schiphol kochten we twee flesjes wijn, rode 'Epicuro', een Nero d'Avola en een Primitivo di Manduria. Ze waren in de aanbieding, twee voor 12,50. Gelukkig hadden ze in de winkel nog een stickertje op de fles geplakt zodat je het niet zou vergeten dat je goedkope wijn dronk daar in het heerlijk zonnige Helsinki. Ja we hadden heerlijk weer, geen regen, licht bewolkt en veel zon tussen de wolken door.

De eerste avond gelijk maar op de Nero d'Avola aangevallen, prettige aanbiedingwijn, prijs kwaliteitverhouding is vrij onzinnig maar als je er rekening mee houdt dat een kopje koffie op Schiphol 2,50 kost, is 6,25 voor een gewone Italiaan nog goed te doen. Op proost.blogo voor ongeveer 6,00.
Maargoed, rode kersen kleur, veel 'body' en een lekkere geur van kruiden geven de wijn zijn kleur, vlezigheid en geur.
De Primitivo di Manduria wordt als het volgt omschreven door de Nederlandse wijnkring:

"Al in de 17e eeuw werd de ‘primitivo’ intensief verbouwd door de Benedictijnen, mede doordat deze druif een sneller rijpingsproces doormaakt en dus ook sneller geoogst kan worden. De druif levert een verfijnde wijn met een hoog alcoholgehalte en een geheel eigen aroma. De zeer stevige ‘body’ levert de wijn de bijnaam ‘Mirr Test’ op ofwel ‘harde wijn’. Laat u dit echter niet afschrikken, deze primitivo is de moeite van het proberen meer dan waard."


In Helsinki heb ik ook mijn eigen straat ;-) in het Fins en in het Zweeds:

De drank is verder erg duur in Helsinki maar we gaan nog een dagje met de boot naar Tallinn, hoofdstad van Estland, slechts één uur en 50 minuten varen met de boot vanaf Helsinki. In een grote supermarkt aldaar koop ik een Yali Merlot, een Chileense merlot die niet al te duur is. Lekker simpele Merlot, vernoemd naar een één of andere vogel die in deze contreien over de wijngaarden vliegt. Beetje geur van leer, zachte smaak en heerlijk als aperitief. Ook valt mijn oog op een 'Maccahapa' of hoe schrijf je dat op, mijn cyrillisch is niet al te best. Als we weer in ons appartement zitten lees ik dat het een zoete wijn is met een suikerpercentage van 6%. 17% alcohol krijg je daarvan. Gelukkig is het achteretiket in het Engels:

"Red liqueur wine, product of Ukraine. The Massandra Winery was founded by Tsar Nicholas II in 1894 in the outskirts of the town of Yalta of the Crimean Black Sea Coast to supply these fine wines to the Imperial family. Fortified, still, grape, red, vin ordinaire Alushta Red Krymwein is produced only by the wineries of Massandra from red wine grape varieties. The wine varies from light red to deep red color. Bouquet is bright and fruity. Palate is complex, mellow, fruity with light velvety touch."

Ah, die is dus speciaal gemaakt voor de zuiperij van de Tsaar en Tsarina.


Hij gaat mooi de kelder in, misschien smaakt ie over een jaar goed voor bij de stoofpeertjes.

Geen opmerkingen: