zondag 10 september 2006

Feest! 'Het gegiste druivensap' bestaat precies 1 jaar! & Tishbi proeverij in 'De Amsteltuin'


Precies één jaar geleden begon dit digitale avontuur en sinds die tijd zijn er een hele hoop wijntjes gewogen en oké bevonden. Ook waren er een paar te licht bevonden maar daar zullen we verder geen woorden aan vuil maken.

Om van alles en nogwat te vieren ben ik gisteren naar de proeverij van Tishbi Estate geweest. Samen met vriendinlief en drinkebroeder en mede Elzasreiziger Bart gingen we naar Amstelveen.


Het was een heerlijke zaterdagmiddag: het weer zat mee; het zonnetjes scheen heel de dag en er waren hapjes en goede wijnen. De 'locals', waren erg vriendelijk, zelfs de Amstelveense burgemeester kwam een wijntje meedrinken.

De lokale fauna zat op het eind van het veld eerst omzichtig rond te kijken en daarna met gespreide vleugels, te genieten van de zon:


Hier in de Amsteltuin, een heuse Nederlandse wijngaard in groei, proefden we de Israelische wijnen van Tishbi Estate. Deze kende ik nog van de proeverij 'Ontdek de nieuwe wereld' in Noordwijk en daar hadden ze een onuitwisbare indruk achtergelaten. Wat een prachtige wijnen!

De wijngaard in aanbouw wordt gerund door Jan Schake, die elders in het land ook druiven heeft verbouwd, en hij vertelde vol vuur over zijn plantjes en plannen voor de toekomst met dit mooie stukje wijnpolder.

Aan het begin van de wijngaard worden rozen geplant, de ideale plant die waarschuwt als de meeldauw in aantocht is. Geheel overbodig volgens Jan want zijn planten zijn resistent tegen deze schimmel maar toch erg mooi om te zien.

We proefden bijna alle wijnen van Tishbi en dat waren er een flink aantal. We begonnen met een serie witte wijnen waarvan de 'Vineyard Emerald Riesling' en 'Tishbi Estate Chardonnay' als mooiste uit de fles kwamen. Daarna gingen we over op rood en hier vonden we de 'Tishbi Estate Merlot' en 'Tishbi Estate Cabernet Sauvignon' het lekkerste. De 'Jonathan Tishbi Special Reserve Cabernet Sauvignon' was de allerbeste: 18 maanden gerijpt op Amerikaans en Frans eikenhout, gemaakt van de beste druiven uit de verschillende wijngaarden in Israël. Dat proefde je zeker: Goddelijke wijn! Zacht maar zwaar, complex en uitdagend met intense geuren van kruiden en zelfs een hint mokka. De kleur is diep donkerrood en fonkelde in het zonlicht.
Als we deze hebben geproefd weten we zeker dat daarvan een fles met ons mee moet.

Dan krijgen we nog een glas 'Vineyards Muscat Dessert' te proeven, heerlijke dessert wijn, zoet maar niet zo stroperig als bijvoorbeeld een sauternes, veel delicater en eleganter. Als allerlaatste mogen we nog een glas 'Jonathan Tishbi Brandy' proeven. Een prijswinnaar die zelfs een trofee heeft gewonnen voor 'Best Brandy Worldwide' op de International Wine and Spirits Competition in 1996. Vast heel mooi maar ik heb er geen verstand van, 'hard-liquor' is niet zo aan mij besteed. Aan Bart wel, die is er gelukkig erg mee in zijn sas.

Als we na deze mooie dag naar huis rijden is dit de uiteindelijke buit:

Geen opmerkingen: