maandag 27 november 2006

Reserve Gewurztraminer van Cave de Turckheim

Zo, Prey uitgespeeld dus ik heb weer even tijd om een wijntje te bespreken. Met dit gure weer heb ik de Reserve Gewurztraminer van Cave de Turckheim aangesproken. Samen met een leuk recept dat ik nog ergens vandaan geplukt had heb ik me even uitgeleefd op deze 'niet-echt-winterse' november maandagavond.

Het recept: Zuurkool met fazant voor 4 personen.


- Bak 200 gram gerookt ontbijtspek in smalle reepjes. Verhit 1 eetlepel ganzenvet en fruit 2 uien (in reepjes). Voeg 500 gram droge zuurkool, 2 appels in blokjes, 3 kruidnagels, 2 laurierblaadjes en 1 eetlepel peperkorrels toe en schep om. Overgiet met een flinke scheut Gewurztraminer en laat het 3 kwartier afgesloten pruttelen.
- Maak in een vijzel zout, peper en 1 teen knoflook fijn en wrijf hiermee 2 fazanten van binnen en buiten in. Vul iedere fazant met een 1 geschilde appel en ui en bind met keukentouw op. Verhit in olijfolie en boter en bak ze rondom bruin. Zet in de warme oven op 200° en laat het ruim 30 minuten (af en toe bedruipen) braden.
- Haal kruidnagels en laurierblad uit de zuurkool. Meng de spekjes met vet en het braadvocht erdoor. En leg de fazanten erop. Serveer met verse aardappelpuree.


Zoveel tijd en zin had ik natuurlijk niet en dus werd het kip in plaats van fazant, zo'n bakje spekreepjes van de supermarkt in plaats van de ambachtelijke spek van de slager en liet ik de kruidnagels helemaal achterwege. Al met al nog steeds een geweldig lekker recept en met de naar lychees smakende gewurztraminer (zonder umlaut) was het helemaal michelin-ster-waardig.

Weer eens heel wat anders dan de Chardonnays en Sauvignon Blancs, zo'n bijna zoete Gewurztraminer. Zoet is eigenlijk niet helemaal het juiste woord, meer fruitig en kruidig. Allerlei exotische vruchten komen bovendrijven als je alleen nog maar aan deze smaakexplosie ruikt: ananas, lychee, rijpe meloen en meer van dat moois. Dat komt ook duidelijk terug bij de smaak, veel lychee en een hint van zware avondparfums vullen je mond en neusholte. Deze wijn heeft wel 13,5% alcohol maar geen hout en dat maakt toch dat ie makkelijk wegdrinkt.
De officiële websitepropaganda vertelt het als volgt:

"
Beautiful structured, extremely well-balanced, good length. A wine of great finesse, ripeness and varietal purity, with fragrant rose-petal and grapefruit aromas. Delicately rich." en daar sluit ik me graag bij aan.

1 opmerking:

Unknown zei

Als je die wijn dan toch door de kip gooit kan je die net zo goed aan mij geven! ;) Die wijn is een reden om weer naar Turckheim af te reizen.