woensdag 26 april 2006

Weekendje weg, HJ, Vina Maipo, Almonacid, Buzet, Gerard Bertrand en Brana Vieja

Afgelopen weekend was ik met schoonfamilie en al neergestreken in een Landal greenpark in Limburg. We hebben de Hertog Jan brouwerijen bezocht (lekker bier is nog geen wijn, ik weet het maar toch maken ze het lekkerste bier van Nederland.) Enfin, je kan de Hertog Jan Grand Prestige zelfs vergelijken met wijn, althans je kunt het op dezelfde manier opslaan ;)


Gelijk de lokale buurtsuper bezocht om te kijken of ze nog interessante vino's hebben. Een magere oogst (terwijl deze Jan Linders beweerde dat het de nummer één supermarkt in Nederland is) viel me ten deel. Twee flessen kwamen door de strenge selectieprocedure:
Vina Maipo Reserve Cabernet Sauvignon, nog niet gedronken maar zag er smaakvol uit.

Daar zag ik ook de Marques de Almonacid Carinena, een Spaanse Crianza die ik een week geleden bij de Plus had meegenomen. Dat was lekker, goede prijs/kwaliteit verhouding maar niet echt een wijn die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Hoeft ook niet, gewoon zo bij het eten een glaasje en de rest in de loop van de avond op de bank met vriendinlief wegslobberen is ook goed!

En daar het immer vergeten broertje van de Bordeaux: Buzet. Croix d'Auzac om precies te zijn. Goed spul voor zachte voorjaarsdagen. Lekkerwijntje over deze smakelijke wijn:

"Je proeft bosbessen, bramen, zwarte bessen, peper en mee rin deze rode Buzet Door de mooie, zachte tannines bezit hij een excellente structuur en heeft hij nog enige reserve. Een prachtige wijn voor de komende wintermaanden. Het is een echte eetwijn. Eetadvies: Een goede begeleider van lamskoteletjes, gestoofd rundvlees, bij chèvre of extra belegen Hollands boerenkaas. Serveertemperatuur 16°C tot 18°C."
En dan een krijgertje, om tijdens het openhaardstoken nog wat vocht binnen te krijgen had ik deze wijn meegenomen: Gerard Bertrand Carignan Veilles Vignes. Een Franse rugbyheld die wijn is gaan maken. En dat heeft ie goed gedaan, stevige carignan van oude druivenstokken, niet hard maar wel stevig en gespierd. Paste goed bij al dat natuurgeweld in de open haard. Genietwijn!blabla van de website:

Carignan Vieilles Vignes

"OLD VINES CARIGNAN"

Grape varieties : 100% CARIGNAN
Vinification : Hand picked grapes and transported in small cases. Dropped in a vat with carbonic gas. Carbonic maceration of 10 to 15 days to develop young and typical aromas. This technique also give some round and fine tanins.
Maturing : Malolactic fermentation and maturing for 8 months. Gently fined and bottled.
Tasting : Black robe with a purple tint. Fruit notes of prune, blackcurrant, wild strawberry and black cherry. Supple and aromatic on the palate in harmony with the notes found on the nose. Smooth and elegant structure with quality tanins made with a good ripeness and controlled yeald.
To discover at 17°C with roasted meat and poultry and game.


Als we de zaterdagavond bij het lokale Landal eettentje gaan happen vragen we hoopvol om een Argentijnse wijn, het eethuisje vindt zichzelf een Argentijnse bistro. Helaas, er wordt alleen maar Spaanse wijn geschonken want volgens het de manager is Argentijnse wijn niet goed genoeg, of Spaanse wijn is beter, of zijn veter zat los of... enfin geen touw aan het onverstaanbare gemurmel van de beste man vast te knopen.
Nou, kom maar op dan met die Spaanse viño. Als eerste een flesje wit: Braña Vieja Blanco. Niet superieur maar slobbert lekker weg. Deed het ook goed bij de mosselen met zand van de schoonouders.


Op de actiefoto, die geheel in het restaurant geënsceneerd is, zien we de fles met kleurig servetje als achtergrond en vallend bierviltje.

Op naar de rode wijn, hoe verassend: Braña Vieja Tinto, dit is het dichte standaard exemplaar, wij kregen een verse uit 2005 (terwijl de witte uit 2004 kwam, een veeg teken) Misschien moest ie nog wat rijpen, misschien waren mijn smaakpapillen zojuist invalide geraakt of misschien had de nukkige manager erin gezeken, te drinken was deze wijn niet. Een muffe geur ontsteeg het glas en een vieze laffe zoete afdronk bleef als een groep hangjongeren op mijn tong achter. Getverderrie.


Een goed woordje? Nou vooruit, dit zegt lekkerwijntje erover:

"De Bodegas Brana Vieja in Murchante Navarra, leveren sinds jaar en dag heerlijk frisse en makkelijke wijnen voor een uiterst bescheiden prijs. Daarom vliegen ze ook de deur uit. Het aardige hiervan is dat u de wijnen jong en knisperend fris drinkt, waardoor ze het best tot hun recht komen. Voor welke kleur en smaak u ook kiest, als we u ook nog een extra leuke korting geven, dan kan de warme Spaanse zomer echt beginnen! Proefnotities Gemaakt van de Tempranillo en Garnacha (Grenache) druiven. Een soepele, fruitige en vlezige rode wijn. Herkenbaar Spaans karakter met een lichte impressie van vanille. Veel rood fruit in de mond en een mooie, zachte finale. Een ideale partner aan tafel bij allerlei vleesgerechten. Serveertemperatuur 14°C tot 16°C."

Geen opmerkingen: