zaterdag 25 maart 2006

Zwitserland en Oostenrijk: Fendant du Valais & Blaufränkisch Classic

Twee wijnen gekregen uit Zwitserland en Oostenrijk, een witte en een rode. Fendant du Valais, een 100% Chasselas (ofwel Gutedel in Duitsland) en de rode 100 % Blaufränkisch (of Kékefrankos in Hongarije, Frankova in Tjechië en franconica in het noorden van Italië) Via via kwamen deze wijnen van winefromthealps.nl, een onderneming die zoals ze zelf zeggen:

...zich heeft gespecialiseerd in wijnen uit het Europese Alpengebied. Dit gebied brengt een groot aantal bijzondere wijnen voort. Van lichte, droge en fruitige witte tot volle en krachtige rode. Wat alle wijnen gemeen hebben zijn hun kwaliteit en oorspronkelijkheid. Beiden zijn gestoeld op een vaak meer dan 1000 jaar oude wijncultuur.

De eerste: Fendant du Valais "Vin des Chanoines". Prettig wit dat prikkelt op je tong (een spoortje koolzuur) en qua smaak lijkt ie een beetje op Semillion wijnen. Niet zeer droog zoals een Sauvignon Blanc en niet zo zwaar als een Chardonnay die maandenlang in eikenhout heeft rondgezwommen. Fruitig en tintelend, een leuke ontdekking en het groeit gewoon in Europa!

---------------------------------

Van de website winefromthealps.nl:

"Diep donkerpaars van kleur. Aroma's van rood fruit (bramen, kersen, bessen). Sappige fruitige smaak. De smaak komt overeen met die van sommige Noord Italiaanse wijnen (bijvoorbeeld Barbera)."

Nicolaas Klei in zijn boek 'Tot op de bodem': "Vol, spappig donker fruit, kruiden, en met een mooi hapje tannine." en zo is het, lichtrood zoals Beaujolais wijnen en ook de smaak is ermee te vergelijken. Toch is dat prikkelende 'hapje tannine' hetgeen hem van de Beaujolais onderscheidt. Leuk fonkelend lichtrood wijntje!

Verassend vernieuwend en verrukkelijke wijnen!

Geen opmerkingen: