Vivino

donderdag 31 augustus 2006

Oostenrijkse wijn, Gruner Veltliner (twee maal) en Blauer Zweigelt

Uit Oostenrijk komen steeds vaker wijntjes deze kant op. Na de grote diethyleen-glycol-affaire (drie keer woordwaarde) is het land weer opgekrabbeld uit een diep wijndal.

"In de 1960er jaren van was de vraag naar goedkope zoete wijnen in Duitsland dermate hoog dat bijkoop in Oostenrijk en Italië niet ongewoon was. Prijs was het belangrijkste argument, kwaliteit was niet belangrijk. Om goede zoete wijnen te kunnen maken zijn naast goede weersomstandigheden ook selectieve oogstmethoden nodig. Een mooie zoete wijn is geen goedkoop product. De oplossing werd gevonden in het kunstmatig en illegaal zoeten van de wijn met diethyleen glycol, ook wel in gebruik als antivries. Deze korte termijnpolitiek leverde financieel meer op dan het maken van eerlijke wijn die door de wijnmakers zelf op de markt werd gebracht. Toen deze valsheid in 1985 tot een schandaal werd gingen vele van de grote, relatief nieuwe exporterende producenten failliet." bron wijn.org
Enfin, toen was ik 6 dus daar ben ik niet zo heel erg aan blootgesteld.

Nu maken ze er erg prettige droge witte wijnen. Het leeuwendeel wordt gemaakt van de Gruner Veltliner, een soort Sauvignon Blanc maar dan iets mineraliger, knisperdroog en zoals het bijvoeglijk naamwoord al aangeeft: groen.

De eerste komt van de Dirck III. Het is de Zantho Grüner Veltliner, met een salamander op het etiket. Die verwijst naar de natuur in de Oostenrijkse wijngaarden. Alweer zo'n trivialiteit waarvan we denken: "Lekker belangrijk". Als je zonodig een beest op je wijn wil zetten maak er dan iets van met een hoge aaibaarheidsfactor, dat verkoopt vast nog beter!
Maargoed, wel ontzettend hip, nieuw en trendy: de vino-lok oftewel glazen kurk waarmee de wijn is afgesloten. Handig en te recyclen.
De wijn is zoals een goeie Grüner Veltliner betaamt: groenig, droog, elegant, fris en lekker mineralig-strak van smaak.


Ook bij de Albert Heijn hebben ze een Oostenrijkse connectie: de Lenz Moser Grüner Veltliner. Tikje minder droog dan de Zantho maar net zo lekker. Helaas zonder kekke vino-lok maar desalniettemin uitstekend gegist druivensap. Ideaal als je Sauvignon Blanc-moe wordt.
Het beeld van groen gras met daarin Milkakoeien en frisse heldere bergbeekjes verschijnt op je netvlies als je deze wijn drinkt.

Het rode broertje van de Grüner Veltliner is de Blauer Zweigelt. Ook van Lenz Moser en ook lekker fris en droog. Doet denken aan lichte Pinot Noirs uit de Elzas en de Bourgogne. Ook weer een elegante wijn die zelfs goed gedronken kan worden bij visgerechten.


Oostenrijkse wijnen zijn weer helemaal ín. Een mooie toevoeging aan het Europese wijnassortiment.

Geen opmerkingen: