maandag 10 juli 2006

Proeverij te Bloemendaal

Zo weer eventjes een update, de laatste tijd ben ik druk met de scriptie dus ik had even geen tijd gemaakt voor de blog. Gisteren ben ik met familie naar Bloemendaal geweest, de proeverij ten bate van worldgranny. We hebben meegedaan met de wijnclinics die gegeven werden en uiteindelijk hebben we ook nog een fles Sancerre gewonnen. Een prachtige locatie het openluchttheater in Bloemendaal, mooi beschut tussen al het groen. Er heerste een gezellige ongedwongen sfeer tussen de ongeveer 50 aanwezigen. De proeverij had gelukkig niet zo'n 'sacrale' status, er mocht gewoon geproefd worden en dan werd er wat informatie bij gegeven over wat we nu precies proefden. We konden zo aanschuiven bij de rosé proeverij.

Als eerste kregen we de Comtesse de Marion. Die was niet zo koel meer als ie zou moeten zijn en daardoor proefde je flink wat 'harde' zuren. Dat klopt, dat doet wijn altijd, volgende keer gewoon iets kouder scheken.
Daarna kwam de Domaine de la Verriere Rose naar ons toe. Deze was goed gekoeld en smaakte uitstekend, perfect in balans qua zuren, frisheid, fruitigheid. Perfecte terraswijn gemaakt van Grenache, Cinsault en Mourvèdre.

De Domaine de la Valeriane is "wijn met een intense fruitaroma en een stevige smaak.Past uitstekend bij vele entrees, wit vlees en aromatische gerechten. Maar ook als aperitief." Toch niet mijn smaak, ik proefde een iets te uitgesproken smaak die nog het meest leek op aceton. Dat is op z'n tijd ook lekker, vooral na een blik verf of flesje nagellak maar niet bij een toastje zalm of iets dergelijks.

Gelukkig hadden ze buiten bij de proeverij nog een fijne La Baume syrah rosé staan. Die kende ik nog uit de Den Toom periode (La Baume is overigens de eerste producent die 2 tot 3 jaar geleden met de inmiddels steeds verder oprukkende druif Viognier aankwam) en die is nog steeds erg lekker. Vol fruitig en stevig met frisse zuren. "De kleur is intens kersenrood, het duidelijke bewijs van de jeugdige frisheid, met de geur van verse kersen en de frisse smaak met mooie zuurbalans. Schenk deze rosé jong en goed gekoeld bij verse zomersalades, visschotels en kip van grill of barbecue. Serveertemperatuur 6°C. tot 8°C." via de La Baume website.

Bij de proeverij met de witte wijn werden er toastjes met camembert en geitenkaas geserveerd. Interessant om uit te vinden welke wijn nou bij welke kaas past. De Domaine Silvain Bailly - Quincy is heerlijk bij een toastje met harde geitenkaas. De frisse Sauvignon Blanc sluit naadloos aan bij de harde geitenkaas en vormt een heerlijke twee-eenheid. Culinaire weetjes waar je iets aan hebt!
De L'Orangerie de Sainte Rose was dan weer lekkerder met een toastje met camembert. De enigszins vette smaak van de Roussanne, een moeilijke druif volgens vinologen, maakt de combinatie met de vette kaas tot een genot in de mond.

De Domaine Sainte Rose "La Canicule" Chardonnay lijkt nog het meest op de Single Vinyard Reserve van E. J. Gallo. Hele bomen zijn in deze wijn verwerkt, wat zeg ik, een heel bos. Hier komt dus die befaamde 'houten kop' vandaan. Erg lekker bij de camembert maar je moet er even voor gaan zitten, geen wijntje voor op het terras.


De rode wijnen die erna kwamen werden door een select gezelschap onder de loup genomen en ook hier weer werd de combinatie kaas & wijn onderzocht. De Villa di Vetrice Chianti Rufina is het lekkerst met een hard kaasje met kruiden.


De Domaine du Bon Remède - Vieilles Vignes (oude wijnstokken) doet het goed bij een lekkere harde oude kaas. Deze wijn uit de Ventoux is flink alcoholisch en de beschrijving 'vurig', zoals die op het formulier stond, was zeker van toepassing.

De Chateau Beynat - Cuvée Classique, een mooie bordeaux, was de afsluiter van deze leuke en leerzame middag.

Geen opmerkingen: