Vivino

woensdag 29 februari 2012

Torres: Celeste Crianza en Tormenta

Ik heb al wel eens diverse loftrompetten gestoken op de firma Torres. Zoals deze en deze. Dus toen ik de Celeste Crianza met een superspacy etiket tegenkwam ging ie ondanks zijn prijs (€14,50) zo in het mandje. Een aanduiding als Crianza (de letterlijke betekenis is 'opvoeding') is het teken dat de wijn minimaal twee jaar keldergerijpt is en daarvan minimaal een half jaar op eikenhoutenvaten gerijpt is. Dat belooft veel goeds!
Nou dat was zeker zo: zwaar in het hout, romig met een flinke bek van cassis, bramen en zoethout. Dan een afdronk van hier tot Madrid, heerlijke stoere-mannenwijn voor in de gure winter. 
Een echte Tempranillo uit de Ribera del Duero. Door zijn dimensies erg geliefd aan de overkant van de oceaan en dus meermalen bekroond met een hoog puntenaantal door Parker in de Winespectator en ook in de Wine enthousiast. Dat is natuurlijk weer iets om op de fles te zetten:

En dan had de etikettenmaker bij Torres (een jaren 80 hardrockfan zo te zien) nog iets veel heaviers in de aanbieding:

Tormenta, dat klinkt in dezelfde categorie als Sepultura, Brujera en Lacrimosa om wat willekeurige spaanstalige herrie uit mijn playlist erbij te zoeken. Enfin, een hele hippe biologische wijn van de Cabernet Sauvignon druif. Lekkere lengte ook, smaakt naar wederom zwarte bessen en zit goed in de tannines. Iets minder pompeus als de Crianza van hierboven maar zeker zo smakelijk.

3 opmerkingen:

Teroldego zei

Ik houd altijd wel van krachtpatsende wijn. Waar heb je deze op de kop getikt?

Off-topic: als liefhebber van het metalen gitaargeweld in mijn jeugd kan ik het niet laten om de vreselijke nitpicker uit te hangen. De Mexicaanse Brujera is de enige Spaanstalige band. Sepultura is Braziliaans (dus Portugees als taal) en Lacrimosa heeft meestal Duitse teksten. Als begeleidend muziekje bij de wijn zou ik voor Sepultura gaan overigens.

Pinot Blanc zei

Deze komen van de Delhaize (B) allemaal net iets duurder daar maar wat een assortiment! Waar je in Nederland, zelfs bij een AH XL, maximaal 6 verschillende soorten champagne vindt, heb je daar 40 verschillende soorten bubbels in een winkel als een Delhaize.

Over de herrie, check, helemaal waar!

Teroldego zei

Ja, in België zijn ze meer bourgondisch ingesteld. Zelfs bij de Colruyt (een echte prijsvechter in de Belgische supermarktbranche) hebben ze een wijnassortiment waar je U tegen zegt. Mijn familie woont slechts 10 km van de grens dus af en toe doen we daar ook wel eens wat inkopen.

http://wijn.colruyt.be/wine/index.jsp