zondag 14 oktober 2007

Wijndegustatie in België


Vorige week toog ik samen met vriendinlief naar het zuiden des landsch alwaar ik wijnliefhebber en goede vriend BartK ophaalde om nog verder zuidwaarts te rijden. We kwamen in Neerpelt (B) uit bij een Delhaize. Van tevoren hadden we deze luxe wijnsupermarkt al via het wereld wijde web verkend en wat we zagen beviel ons wel. Delhaize viert namelijk feest, de club bestaat 140 jaar, en dat vieren ze met fijne aanbiedingen.
In de winkel waren een groot aantal proeverijen aan de gang waaronder een heuse wijnproeverij op de wijnafdeling, aan het begin van de zaak (dat is nog eens met je neus in de boter vallen!) Een wijndegustatie zoals onze zuiderburen het noemen. Dat was niet misselijk opgezet, minstens 20 verschillende flessen stonden of konden open. We gingen gelijk aan de slag met een Chateau Ferrasse 2003. Een Bordeaux, het is een blend van Cabernet Franc en Merlot. Makkelijke feestneus die overal bij geserveerd kan worden, allemansvriend, nodigt uit tot het opentrekken van nóg een flesje.


Na een paar complexere en duurdere wijntjes kwamen we bij de Grand Barossa, een stevige Shiraz uit Australië. Lekker zwaar, veel hout en een kilo kruiden kenmerkte deze stoere Aussie. Gelijk maar een aantal flessen inladen, heerlijke herfstwijn voor bij feestmaaltijden, lams, pluim of haarwild zoals het begeleidend schrijven het zegt.

Door naar nog zo'n rijke nieuwe wereldwijn. La Capitana barrel reserve Merlot. Ook weer lekker zwaar, met 14,5% een half procentje meer dan de Grand Barossa, en heerlijk fruitig. Kersen, chocolade, zweempje leer en lekker lange afdronk. Volgens het begeleidend schrijven: Serveren met: kipgerechten (Echnie zoals ze dat bij ons in Rotterdam zeggen) geroosterde eend, feestwijn (hè? serveren met feestwijn?) chocolade desserts (ja dat klopt wel alhoewel ik daar een échte dessertwijn voor zou opentrekken)

Dan komen we richting het einde van de degustatie, nog twee flessen te gaan. De één-na-laatste: Contino Reserva 2001 Rioja. Tempranillo, Garnacha en de mij onbekende Mazuela komen bij elkaar in deze heerlijke Spanjaard. Heerlijk complex en elegant, hier kun je wel even op knabbelen!

En ja, als orgastisch sluitstuk van deze degustatie, Bart en ik hadden haar al sinds onze entree in de gaten: Gewurztraminer Grand Cru Kitterlé 2001, Domaine Schlumberger. Een prachtig schone struise dame uit de Elzas. Rijp, zoet en kruidig. Complex tot de laatste slok, ook van het glas dat vriendinlief afwees zodat ik het maar op moest drinken... Helaas hadden we geen 43 euro meer over voor een flesje.

Snel vulden we onze boodschappenwagen met wijn en Belgische delicatessen (truffelmayo, onbekende chocoladerepen en andere lekkernijen) en vertrokken weer naar Nederland.

Terug in Veldhoven, alwaar Bart een heerlijke maaltijd voor ons bereidde, dronken we nog een glaasje honingwijn of mede, een prettige Paul Zinck Pinot Gris en als grande finale: een Late harvested Riesling van Tishbi!

Geen opmerkingen: