zaterdag 23 juni 2007

Wijnproeverij Wine from the Alps

Donderdag de 21ste was het de langste dag. Ter ere hiervan vierde de Leidse Hortus een feestje: Midzomernacht in de Leidse Hortus. Daar togen BartK en ondergetekende heen. De koortjes en andere culturele uitspattingen waren niet aan ons besteed, we kwamen voor de wijn uit de Alpen. Wine From The Alps verzorgde er namelijk een proeverij in het kader: natuur en cultuur ontmoeten elkaar. De ambiance was voortreffelijk, alle plantjes en bomen zijn door de nattigheid prachtig groen en staan flink in het blad, de vino's zijn smakelijk, de glazen vol en de vrienden van Wine from the Alps enthousiast.


Gelijk aan de slag met een witte Zwitser: Fendant du Valais, een Appellation d'Origine Contrôlée uit de streek Valais. Mineralig en een verdwaald spoortje bubbels. Zeer licht maar toch lekker complex, geuren van groene appels en wat citroen geven deze wijn een sprankelende frisheid.

Dan een Pinot Noir Rosé: Spätburgunder Fohrenberg, Rosé Trocken. Deze vrolijke Duitse komt uit Baden, Kaiserstuhl. Ze is lekker warmbloedig en ruikt aangenaam naar verse aardbeien en kersen. Ze heeft een lange afdronk en flink wat body maar geen vlechten die opgerold aan de zijkant van het hoofd zitten. Puike borrelwijn.

Overzicht wit en rosé

Dan is kraam Twee aan de beurt: Rode wijn uit de Alpen. De Rosso di Valtelina Denomination Origine Controllata proefden we als eerste. Uit 2001, prachtig gedoseert hout, kersen en niet te zwaar. 'Beetje aards' staat in het smaaktype, dat is een goede omschrijving. Van de Nebbiolo druif. Daar bestellen we gelijk maar een doosje van. Ook de rest van het cultuurminnend publiek vindt deze Italiaan lekker, na een uurtje of anderhalf is hij als eerste op!


Dan nog de St. Jean de la Porte uit de Savoie, Frankrijk. De druif, de Mondeuse groeit in de Savoie en Bugey volgens Nicolaas K. Lekker lokaal dus en ook nog een cuveé prestige volgens het etiket. Weer veel kersen in de smaak en net zoals de Rosso di Valtelina niet zo zwaar zoals zo veel Merlots en Cabernet Sauvignons. Een mooie afsluiter voor een heerlijke midzomernacht.

Wine from the Alps, een prettige kwalitatieve toevoeging aan het wijnfirmament.

Geen opmerkingen: