maandag 16 april 2007

Oostenrijkse Rosé en Franse Clairet

Afgelopen weekend was het aangenaam vertoeven op mijn balkonnetje. Het is net groot genoeg om twee klapstoelen, een wijnkoeler, twee wijnglazen en een fles mooie Lens Moser Rosé op kwijt te kunnen dus dat deden we dan maar.
Genietend van de zon en de vogels (de meeuwen komen zo leuk langsdrijven op 3 hoog, de mezen zijn druk bezig met de jacht op insecten voor hun kroost en de kauwtjes, kraaien en merels doen een wedstrijdje wie het mooiste zwarte pak aanheeft) en een goed boek ("kniezen in de violen") brachten vriendinlief en ik afgelopen weekend een groot gedeelte van de tijd door op het balkon.


Het balkon is net 2 bij 1 maar met een stategische opstelling is het goed te doen. De rosé bracht de nodige verfrissing: droog, mineralig en knisperig en met een hint van rode bessen en wat cassis was het de perfecte dorstlesser.

------------------------------------------------

Ook erg lekker en niet veel voorkomend: Chateau de Parenchere, Bordeaux Clairet. Een vrolijke, elegante, evenwichtige en geurige wijn met veel kleur en een stevige smaak. Heel wat anders dan de bijna doorzichtige Oostenrijkse rosé maar zeker zo lekker in dit heerlijke zomerweer.
Clairet lijkt nog het meest op de Spaanse term Clarete: een wijn halverwege rosé en rood. Clairette is dan weer de Franse druif Bourboulenc maar daar wordt volgens Nicolaas Klei vooral witte wijn van gemaakt. Vanwege de kleur geur en smaak gokken we maar op de Clarete.

De site van Chateau de Parenchre zegt het volgende: "This special rosé that bears the Bordeaux Clairet label, is what we call a wine of "saignées" as it is produced from the musts run off just after vatting of the red wine begins.

The Grape varieties is generally about the same as for the whole of the vineyard :

50% Merlot
40% Cabernet Sauvignon
9% Cabernet Franc
1% Malbec

However, it may vary from vintage to vintage to give preferentiality to the most aromatic grape variety.

Characteristics : Our Bordeaux Clairet is particularly aromatic and has a very deep red fruit colour. It is also more substantial than traditional rosés, with good body and exuberant fruitiness."


Volgens een andere Franse site: "Château de Parenchère 2005 - Le nez est discret mais le vin s'exprime plus en bouche (surtout après un carafage d'une heure), avec une matière vineuse. L'équilibre est parfait, la construction étant soutenue par une bonne fraîcheur. Beau clairet. (11/06) " Vooral het 'Beau clairet' begreep ik na het drinken van deze leuke vin!


1 opmerking:

Unknown zei

Toch wel handig dat jij een blog hebt want in mijn wijnadministratie ontbrak nog een alcoholpercentage links en een jaartal rechts :)