zondag 10 februari 2013

Sancerre les Godons

Vriendinlief kreeg een mooie kist wijn mee van haar werk met kerst. Twee Saint-Emilion Grand Crus en een Sancerre. Die laatste ging open en dat was niet vies.


Sancerre ligt in de Loire, tussen Ménetou-Salon en Pouilly Fumé in. Hoewel ze allemaal de Sauvignon Blanc gebruiken (als enige druif) zijn er een aantal verschillen. Tja, ik haal ze er niet uit als ik ze blind naast elkaar zou moeten proeven maar de grote wijnjongens en -meisjes schijnen dat wel te kunnen.

De Sauvignon Blanc waar deze Sancerre dus ook van gemaakt is, groeien in een gematigd klimaat (daar krijgen ze een langzame en gelijkmatige rijping van) en staan op een kalkrijke bodem. Daarnaast staan de wijngaarden op de heuvels (optimaal aantal uren zonneschijn) deze combinatie zorgt voor een goede basis om prachtige wijn te maken. De knisperfrisheid krijgt deze wijn van de kalkrijke bodem, iets waardoor je hem dus zou moeten kunnen onderscheiden van de buurtjes Ménetou-Salon en Pouilly Fumé.
Door dit 'terroir' (de invloed van de grond, ligging van de wijngaard, zon enz.) alleen krijg je een goed basisproduct, het druivensap. Als je dan ook nog een goede wijnmaker inzet krijg je prachtig frisse, stuivende Sancerres. Daar is deze ook een goed voorbeeld van, een prachtige, loepzuivere en levendige witte wijn. Ideaal, volgens een aantal slijters, bij zalm in bladerdeeg, vis met saus en nog beter bij een geitenkaasje.

Volgens de winesearcher gemiddeld zo'n 15 euro per fles.

Geen opmerkingen: