Vivino

zaterdag 13 november 2010

Faustino I 1996

Deze Faustino I 1996 lag al enige tijd in de voorraad te wachten op een stevige winterschotel. Vandaag was het zover, het is weer pokkenweer, vroeg donker en verdraaid fris als je naar buiten stapt. Tijd dus voor een winterse maaltijd met spruitjes en spek. Heel lekker en dan deze krachtpatser als begeleider! Dat smaakt voortreffelijk.
 
"Round, soft, silky and mellow, Faustino Gran Reserva complements perfeclty red and roast meat dishes, especially lamb and all kind of cheeses. Open half an hour before serving." aldus het achteretiket.

Dat openmaken en verder niets mee doen is ontzettende onzin, daar hebben we het al eens over gehad.
Maar de andere omschrijving van het ronde, zachte en zijdeachtige klopt helemaal! Wat een prachtige begeleiding voor bij de winterse maaltijd. En dat voor een wijn van 14 jaar oud.

Deze Rioja is gemaakt van 85% Tempranillo, 10% Graciano (in Frankrijk bekend onder de naam Morrastel) en 5% Mazuelo (oftewel Carignan). Perfect in het hout, ruim twee jaar houtrijping gehad op Frans en Amerikaans eikenhout en dat proef je er zeker in terug zonder dat ie een overdreven vanillesmaak heeft gekregen. Al met al een perfecte winterwijn!


Destijds was ie bij de Makro 18 euro, ik geloof dat recentere jaargangen nog steeds zoiets kosten. Omdat deze Faustino I heel populair is en ook in het buitenland bijna overal verkrijgbaar, is het een goede graadmeter om te kijken wat het prijsniveau in het buitenland is qua wijn. Een bigmac index maar dan met Faustino I.

Geen opmerkingen: