Zo, na alle supermarktwijntjes is het tijd voor iets Grootsch: Dom Perignon 1995. De aanleiding was de verjaardag van vriendinlief. De familie werd verzameld en de Dom werd opengetrokken.
Een Dom Perignon 1995 is een vintage (wordt dus niet ieder jaar gemaakt) en een Cuvee de Prestige (beste champagne van dit huis: Moët & Chandon). De druiven die gebruikt worden voor deze champagne zijn die van de Pinot Noir en Chardonnay.
De kleur is goudgeel, prachtige belletjes, heel klein en subtiel. Dan de geur: vol en overtuigend, groots en vol, stro, amandelen, honing: een zinderende zomeravond in het glas. De smaak is net zo vol als de geur: geen dunne sauvignon blanc met spuitwater, nee een volle bek geurige bubbels. Alles is ook prachtig in balans, niet teveel of te weinig bubbels, niet te strak droog en niet te vol rond. Recensies van mensen die hem al in 2003 dronken hadden het erover dat ie toen nog te jong was en gaven hem nog een rijpingstijd van 2 tot 5 jaar. Nou zo'n 15 jaar onder de kurk hebben deze Dom tot een prachtige krachtige volbloed champagne gemaakt.
Wij dronken hem als aperitief maar hij is vast ook heerlijk bij toastjes met vette paling en voorgerechten met gerookte kip, zoete meloen en rokerige ham.
Een Dom Perignon 1995 is een vintage (wordt dus niet ieder jaar gemaakt) en een Cuvee de Prestige (beste champagne van dit huis: Moët & Chandon). De druiven die gebruikt worden voor deze champagne zijn die van de Pinot Noir en Chardonnay.
De kleur is goudgeel, prachtige belletjes, heel klein en subtiel. Dan de geur: vol en overtuigend, groots en vol, stro, amandelen, honing: een zinderende zomeravond in het glas. De smaak is net zo vol als de geur: geen dunne sauvignon blanc met spuitwater, nee een volle bek geurige bubbels. Alles is ook prachtig in balans, niet teveel of te weinig bubbels, niet te strak droog en niet te vol rond. Recensies van mensen die hem al in 2003 dronken hadden het erover dat ie toen nog te jong was en gaven hem nog een rijpingstijd van 2 tot 5 jaar. Nou zo'n 15 jaar onder de kurk hebben deze Dom tot een prachtige krachtige volbloed champagne gemaakt.
Wij dronken hem als aperitief maar hij is vast ook heerlijk bij toastjes met vette paling en voorgerechten met gerookte kip, zoete meloen en rokerige ham.
ai... op :(
Geen opmerkingen:
Een reactie posten