Vivino

woensdag 8 februari 2006

Fairtrade wijn

Een week of wat geleden opende ik een fles 'Goue Vallei - Classique Blanc 2003'. Deze Zuid-Afrikaanse wijn wordt verkocht in de wereldwinkel. Wijnboeren krijgen dus een eerlijke prijs voor hun producten. Allemaal leuk en aardig maar smaakt het ook nog ergens naar of moeten we deze wijn links laten liggen? Nou nee, dit is een kwalitatief bijzonder in orde wijntje. Ondanks dat ie voor 80 % uit Chenin Blanc bestaat (en 20% Riesling) is het een plezierige wijn voor bijvoorbeeld kip- of visgerechten. Die Chenin Blanc, of 'Steen' zoals ze hem daarin Zuid-Afrika noemen, vind ik vaak wat te zoet. Toch heeft deze wijn niet dat laffe zoetje wat je vaak tegenkomt bij nieuwe wereldwijnen. Dus wil je eens met een gerust geweten een wijntje opentrekken, dit is een aanrader ook voor mensen die niet met dolfijnen zwemmen, bomen knuffelen of van de Afrikaanse armoedebestrijding zijn.
"Keldermeester se kommentaar:
'n Baie gewilde droë witwyn met 'n boeket van ryp vrugte. Tipiese geure van guava is te bespeur op die palet. Geniet verkil (tussen 10-13°C) binne 12 maande by enige denkbare geleentheid." gouevallei.co.za


Ook bij de Albert Heijn hebben ze Fairtrade wijnen, compleet met fancy labeltje, in het schap staan. Thandi heten ze en dat betekent zoveel als "voeden, liefde en zorg" in de taal Xhosa. De rooie is een blend van Cabernet Sauvignon en Merlot en de witte een blend van Sauvignon Blanc en Semillon. Voor 5 euro per fles heb je een aangename allemansvriend voor een borrel of bij de maaltijd. "Thandi is gevestigd in Elgin in 1995. Het doel van Thandi is vroegere benadeelde gemeenschappen te ondersteunen en versterken. Dit wil men doen door leden van de gemeenschap te betrekken bij het verbouwen en maken van wijn. De liefde, passie en toewijding van deze mensen heeft Thandi een reputatie gegeven van uitzonderlijke kwaliteit." - Great grapes


[edit]

Wat leuk zeg: Mywinebutler schrijft een lovend stuk in hun laatste nieuwsbrief, de mywinebutler 60.
"
In diverse supermarkten (Coop, Deen, Edah, Jumbo, Konmar, Plus, Super de Boer) is sinds kort bio Zuid-Afrikaans te koop. Voor een vijfje de fles, in de serie Vinezwijnen. Nee, niet wijnzwijnen, Vinez-wijnen. Dat zijn biologische wijnen. Lekke-re biologische wijnen. Argentijns, Spaans en dus ook Zuid-Afrikaans. De Zuid-Afrikanen van Stellar (te koop bij natuur-voedingswinkels) en die van Thandi (bij Albert Heijn, van € 4,99 voor € 3,99) zijn niet alleen bio, ze zijn ook nog goedge-keurd door Max Havelaar! Bio, dat bete-kent geen kunstmest, geen chemische bestrijdingsmiddelen dus. Veel handwerk, natuurlijke gisten, weinig tot nauwelijks zwavel. Max Havelaar, dat betekent een school plus naschoolse opvang en beur-zen voor verdere opleiding voor kinderen van werknemers en dat de winst wordt gedeeld met die werknemers. Zoals je bomen kunt laten planten om je vliegreis goed te maken, klinkt dit ook als aflaat voor je zonden. Koop zo'n fles, en er worden wat pekelzonden geschrapt. Zo is het niet. Al was het maar omdat een goede wijndrinker niet zondigt. Waarom je deze wijn dan zou kopen? Omdat ze zo lekker zijn! Toch iets doen voor een nog mooier plaatsje in de hemel? Schenk het aan slechte wijn drinkers. Bekeer ze tot de ware wijn.

Bio bij AH: Oorsprong colombard 2005, fris en vrolijk, zonder dat snoepjesfruit dat je zo vaak in colombard tegenkomt, en Oorsprong merlot 2005 vol donker fruit en zonder de dropjessmaak die merlot zo vaak ontsiert. Beide simpel, maar zuiver en, laten we eens origineel zijn, (h)eerlijk. Van € 4,49 voor € 3,59."

[/edit]

Geen opmerkingen: