zaterdag 24 april 2010

webwijn database

Waarom vinden mensen het zo moeilijk om in een winkel een fijne fles wijn uit te zoeken? Teveel keus? Geen verstand van wijn, niet weten wat je precies zoekt? Niet weten waar je hem bij wilt drinken? Als je voor een willekeurig wijnschap staat, of je nu in een supermarkt bent, een slijterij of een warenhuis, je hebt meestal keus uit meer verschillende flessen rood dan overjarige kazen bij een kaasboer.
Bij een kaasboer kun je misschien nog proeven maar dat kan niet zomaar in een supermarkt. Natuurlijk wel op proefavonden enz. maar om daar nu weer op te wachten, het is een hoge drempel voor de meeste 'literfles-consumenten'.

Tijd dus voor een verdere 'demystificatie' of 'onttovering' van wijn via het web: de webwijn database!

Collega Patrick Mackaaij (van weblog Een manier om...) stuurde me een link naar de Duitse website aromicon.com.
Door middel van tags toe te voegen aan wijn kun je snel zien wat voor aroma's de wijn bevat. Deze zweven door het glas:

Daarnaast zie je waar de wijn bij past: kip, wild, pizza. Of bijvoorbeeld zeevis, antipasti of sushi zoals deze champagne:


Dat levert een totaalbeschrijving op, bijvoorbeeld voor deze St. Estephe:

Jammer dat de site nog niet in het Nederlands te raadplegen is, wel handig voor het ophalen van je Duits: zo zie je bijvoorbeeld snel dat hindberen kersen zijn!
Het is even wachten tot de webwijn database gevuld is, gemakkelijk te benaderen is door je iphone of smartphone maar ik zie wel een handig hulpmiddel voor de literfleskopers overal ter wereld!

Link naar de website: www.aromicon.com.

zondag 28 maart 2010

Pedro Ximenez 12 jaar oude sherry

Een paar weken geleden kwamen er wat oud-studie vrienden en vriendinnen langs. Gezellig om eens in de zoveel tijd weer eens bij te praten en traditiegetrouw drinken we een paar mooie gegiste druivensapjes. Voor mij ook een mooie gelegenheid om de, in Nederland zo ondergewaardeerde, dessertwijn onder de aandacht te brengen. Van edelzoete rieslings tot mooie Sauternes. Deze keer een 12 jaar oude sherry: Flamenco, Pedro Ximénez.

Stroperig en mooi donker van kleur: De most van Pedro Ximénez druiven worden in de zon gedroogd gedurende twee á drie dagen voordat ze geperst worden, dan heb je dus eigenlijk rozijnensap. Smaakt dus ook lekker naar rozijnen. Ook vijgen of gedroogde pruimen kun je erin ontdekken. Na 2 glaasjes is een afspraak met de tandarts geen overbodige luxe. Deze sherry blijft prachtig overeind bij de meest copieuze desserts.

Aan het eind van de avond bleef er nog wat over, daar heb ik de week erna van genoten. Je kunt deze sherry gerust even (afgesloten) wegzetten dat veroudert hem niet.

Ik kwam wat tips tegen op andere (hippe) internetpagina's: lekker on the rocks of gekoeld met een schijfje sinaasappel. Ja hoor, ik vind het eigenlijk niet lekker dus verdun ik het met gestold water of een schijf fruit, ik hoop niet dat ik het type dat dit soort mishandelingen pleegt tegenkom, de vlekken op zijn of haar kleding van deze sherry zijn moeilijk te verwijderen...

donderdag 31 december 2009

My Wine Record boekje

Gekregen tijdens de kerstdagen: My Wine Record, een handig wijnplakboek waarin je al je etiketten kunt plakken en gelijk een proefnotitie kunt maken. De zus van vriendinlief werkt bij Sogeti en had het verkeerde kerstpakket gekregen, ze kon kiezen tussen alcohol en voer. Ze koos voor voer omdat ze geen wijn drinkt maar kreeg uiteindelijk toch wijn en dit boekwerk. Naast twee mooie bio- fairtrade- Stellar Organic wijnen kreeg ik ook dit boekje.

Het zit vernuftig in elkaar, tussen iedere pagina zit een grote doorzichtige sticker die je op de fles kunt plakken en dan is de bedoeling dat je het etiket zonder kleerscheuren van de fles af krijgt. Ik vind het een prachtig idee dus tijdens de kerstdagen probeerden we het gelijk uit. Het is inderdaad kinderlijk eenvoudig, sticker op de fles, goed aandrukken, even wachten... en dan: rats, scheur, schreeuw! Wat is dat nou? Dat werkt voor geen meter! Het is alsof je met een plakbandje een moderne postzegel van een brief af wilt halen. Dat lukt voor geen meter. Op de website van My Wine Record staat een fancy filmpje waarin het natuurlijk fantastisch werkt maar dat ziet eruit als een plastic etiket. Misschien dat het daarmee wel lukt maar met een fatsoenlijk papieren etiket (iets dat vaak voorkomt op Bordeaux flessen) lukt het niet. 


 

Een omlossing was zo gevonden: etiket gewoon oude stijl afweken! Laten drogen en dan alsnog met de grote doorzichtige sticker opplakken. Werkt perfect! Handig dan ook zo'n groot plakkend stuk folie, geen gedoe met lijm en plakkende bladzijden maar netjes midden op de pagina. 


Mywinerecord.com boekje is te koop voor 14,95
 

Er is nog plaats voor 23 etiketten, misschien dat we vanavond een mooie fles bubbels meenemen en morgen het etiket afweken. Gelijk een goed voornemen: iedere maand twee mooie flessen wijn drinken en het etiket in het boek plakken: dat wordt een uniek plakboek vol mooie momenten, leuk om over een x-aantal jaar nog eens terug te kijken: Ohja dat dronken we toen!

Prettige jaarwisseling!

zondag 15 november 2009

Wijn bewaren, beluchten, ontluchten

Ik krijg geregeld de vraag of het zin heeft om wijn een paar uur voor consumptie open te zetten om te beluchten. En hoe dat zit met de vacuvin, is zo'n pompje echt de redding voor het bewaren van je wijn?

Het is natuurlijk onzin dat je wijn heel erg verandert door de kurk eruit te halen en een paar uur in de woonkamer te laten staan. Het oppervlakte dat contact heeft met de zuurstof is ontzettend klein en er is geen beweging in de lucht of wijn zodat er maar een miniem contact is. Daarnaast: bij mij zou de fles omvallen omdat ik tegen de tafel waar hij op staat aanstoot, dat geeft vlekken en is zonde van de wijn.

Collega Patrick Mackaaij (van weblog Een manier om...) stuurde me onderstaande link voor het bewaren van wijn: http://lifehacking.nl/thuis-tips/hack-voor-wijnliefhebbers/. Je bent in je eentje en je trekt een fles wijn open, glaasje drinken, misschien twee en dan? Zit je met een halfvolle fles wijn over en morgen en overmorgen heb je geen tijd om nog een glas te drinken. Mooi balen want als je hem open wegzet verzuurt je wijn.

Lifehacking geeft als tip: schenk bij het opentrekken de fles over in van die kleine flesjes (25 cl), je verdeelt je wijn dus in porties. Twee daarvan wegzetten, kun je volgens hen wel een week bewaren. Ik gebruikte tot een aantal jaar geleden vol trots de vacuvin, dan trek je de fles vacuüm zodat er geen zuurstof genoeg inzit om de wijn te laten verzuren.

Verzuring van wijn is het gevolg van de oxidatie van de alcohol tot azijnzuur onder invloed van azijnzuurbacteriën. Deze bacteriën leven, weet de microbioloog, strict aeroob, zij hebben een flinke zuurstofconcentratie nodig om te kunnen groeien en werken. -Karel Knip, 3-10-1998
bron: http://www.nrc.nl/W2/Columns/Knip/981003.html

Totdat ik eens kritisch ging proeven, ik proefde eigenlijk geen verschil met wijn die ik twee dagen had bewaard met behulp van een gewone vinolok (zo'n glazen stopje) of zonder het vacuvin dopje vacuüm te zuigen. Navraag bij scheikundige vader en schoonvader leerde hetzelfde als Karel al schreef:

...Er zijn twee dingen die het beeld verstoren. Een vloeistof als rode wijn is niet chemisch inert maar heeft een zekere zuurstofvraag, een chemical oxygen demand, zoals de buitenlander dat noemt. Tussen al die gewenste smaakstoffen zitten ook natuurlijke stoffen die makkelijk zuurstof opnemen. Belangrijker is dat er vaak ook sulfiet is toegevoegd die veel zuurstof kan wegnemen. De Warenwet staat toe dat er 225 milligram sulfiet (berekend als SO) in een kilo wijn gaat en zo'n hoeveelheid kan maximaal 56 milligram zuurstof binden. Daaruit blijkt dat de aanwezigheid van sulfiet een allersoverheersende rol speelt in de zuurstofhouding. -idem
De oplossing van lifehacking is dus veel goedkoper dan de vacuvin en waarschijnlijk nog beter voor de wijn ook!

Daarom: wijn opentrekken een uur voor een diner: heeft geen zin. Wel doen: overschenken in een karaf oftewel 'decanteren' als de wijn daarom vraagt.

Wijn afsluiten met een vacuvin: weinig tot geen toegevoegde waarde. Tegenwoordig heeft veel supermarktwijn een schroefdop en de grote Bordeaux die een kurk hebben gaan meestal dezelfde avond nog op.

zondag 18 oktober 2009

Oude wijn in vieze flessen: Chateau Lynch-Moussas 1987



Al een aantal weken staan er twee hele vieze oude flessen wijn op het aanrecht. Het zijn twee Chateau Lynch-Moussas uit 1987. In een opwelling aangeschaft, ten eerste omdat ik er al eens wat gedronken heb en ik die heerlijk vond en ten tweede omdat ik nog niet eerder zo'n 'oude' wijn heb gedronken.
Vriendinlief en ik besloten om een van de oude de besjes open te trekken. 22 jaar oud inmiddels en volgens Hugh Johnson pas vanaf 2000 interessant en dan nog vindt hij ze 'vrij eenvoudig'. Een vijfde cru, door de directeur van Chateau Batailley gerestaureerd.

Ik had er niet veel verwachtingen van, als je ziet hoe aangetast de fles is denk je gelijk dat ze dat niet overleefd heeft.

Totdat de kurk eruit kwam. Geen schimmel op de kurk, niets aan de onderkant, dit oude besje is goed afgesloten geweest. Hmmm, eens ruiken, een proefbodem in het glas: yummie. Zacht, bessen- en bramensapgeur, breed in de mond, niet meer zo'n onmetelijke afdronk als haar puberbroertjes en zusjes maar al met al een fijne compositie!
Deze dame heeft geen botox en wellnessarrangementen nodig gehad, ze heeft geleden maar een goede opvoeding heeft ervoor gezorgd dat ze deze ontberingen prachtig heeft overleefd.


zondag 30 augustus 2009

Cos d'Estournel van het web

Zo, weer terug van vakantie, Denemarken, heerlijk weer! Eens kijken of er nog wat interessants is gebeurd op wijngebied. Sinds een paar maanden kijk ik wat rond op marktplaats.nl voor mooie flessen of andere opmerkelijke wijnparafernalia. Ik las de onderstaande advertentie:



en zag daar een aantal interessante wijnen. Bijvoorbeeld de Cos d'Estournel 1999. Eens gemaild en gelijk gevraagd wat de Rothschild uit mijn geboortejaar moest kosten. Ik kreeg gelijk een reactie van Jan, met een schappelijke prijs voor de Cos, de Rothschild durf ik nog niet aan, wie weet als het schip met geld binnen is.
Na een een paar mailtjes heen en weer stapte ik vanochtend in de auto om twee Cos d'Estournels op te halen.

Ik werd ontvangen met koffie en Jan en Joyce vertelden honderduit over hun wijnpassie. Over Imperials uit Leipzig, mooie deals bij de Colruyt en Bordeaux en primeur via hun Zwitserse vrienden. Leuk om te horen dat ze ook redelijk jong begonnen waren en nu genieten van af en toe een mooie fles Frans Groot Rood bij de maaltijd. Het eten wordt aangepast aan de wijn, niet andersom!



Goed, de wijn ging weer mee naar Leiden alwaar hij naast zijn 'naakte' broertjes in de wijnkast resideert!

dinsdag 11 augustus 2009

Wijnquiz

Amusante quiz op blogthings.com: Wat voor een wijndrinker ben jij?!




You Are a Champagne Drinker



A true mystery, no one can quite figure you out. You seem a bit unapproachable.

That is, until you start drinking. Then you tend to let loose and enjoy yourself.



You're fun to drink with, but it takes you a few drinks to loosen up.

You prefer the finer things in life. Life's too short to drink cheap champagne.

donderdag 6 augustus 2009

Chateau Bel-Air Pomerol 2002 bij de HEMA

Begin 2006 ging de 1999 versie van de Chateau Bel-Air Pomerol open en dat smaakte voortreffelijk. Zacht, delicaat, rond, groots en meeslepend!
Best prijzig destijds dus ik ging ervan uit dat het wel een tijdje zou duren voordat ik een volgende fles zou aanschaffen. Totdat... ik via de zoekresultaten van dit blog een term tegenkwam: "Bel-Air Pomerol Hema" interessant. Google wist raad en stuurde mij direct door naar de site van de HEMA en wat bleek: zij hadden de hand weten te leggen op 99 stuks van deze mooie Pomerol. Jaargang 2002.(nu [06-08-2009] nog slechts 37) Van 17,50 voor 12,50. Dat is nog eens een koopje voor zo'n mooie klassieker.



Pomerol is het kleinste wijngebied in Bordeaux. De Château Bel Air bestaat voor 95% uit Merlot en 5% Cabernet Franc. Daardoor is hij lekker zacht en rond en door de opvoeding op eikenhout is het een volle wijn. De 2002 is nog wat jong ookal was de 1999 net zo oud 3 jaar geleden toen ik die opentrok. Kan dus nog wel even liggen zodat de complexiteit toeneemt en de tannines net wat gebalanceerder uitkomen. Verder een heerlijke zwoele zomeravond wijn, zet hem dan even in de wijnkoeler zodat hij niet zo laf lauw gedronken wordt.

zondag 2 augustus 2009

Houthok van wijnkisten

Na een paar dagen geverf, gezaag, getimmer en geklus staat hij dan eindelijk: mijn openhaardhouthok wijnkiststijl.



Men neme:
een 12-tal palen
6 planken
4 meter aan latten
een aantal mooie (lege) wijnkisten
een golfplaat
hand vol flink lange schroeven
een aantal hoekijzers
emmer lak
blik beits
2 vrije dagen

Dit combineer je met elkaar en dan levert dan een decadent houthok op. Nu nog een hectare bos rooien en dan ben ik helemaal klaar voor de winter!

zaterdag 4 juli 2009

Undurraga Carménère Founders Collection

Hmmm, varkenshaasje uit de tagine, mooi groot rood erbij: Undurraga Carménère Founders Collection 2006. Net zoals de Carménère van Concha Y Toro een prachtige stevige volle ronde rode wijn. Stevig maar toch subtiel, niet gelijk het hele eikenwoud in je glas, een mooie balans tussen tannines en de 14% alcohol. Niet helemaal gepast bij dit warme weer zou je denken maar zo 's avonds bij kaarslicht in een zwoele zomertuin is het heerlijk vertoeven met zo'n galante rode ridder.



De gewone Undurraga vind ik niet zo spannend, de Aliwen serie is veel fijner maar deze Founders Collection is een mooi visitekaartje van deze Chilenen. Volgens de proefnotitie en begeleidend schrijven van de wijnmaker Hernán Amenábar is het een gran reserva wijn gemaakt van 100% Carménère van een exclusief perceel in Colchagua Estate vineyards in het gelijknamige gebied. Opvoeding is 12 maanden op Frans eikenhout en daarna nog eens 8 maanden op fles. Delicaat en subtiel wordt ie daarvan, zachter ook dan wijnen die op Amerikaans eikenhout zijn opgevoed. Enfin, mooi robijnrood richting violet met de smaak van rijpe rode bessen en een beetje kersen. Volgens Hernán lekker bij vis, pasta en rood vlees. Ik formuleerde een alternatieve hypothese: lekker bij een varkenshaasje uit de tagine. Was volgens mij en mijn tafelgenoten ook significant lekker!

Bij de way: deze kwam uit de Delhaize in België, ik heb er ook nog een (met chique vloeipapier eromheen) van de Albert Heijn van een jaar of drie geleden, zodra die opengaat zal ik mijn vergelijkend warenonderzoek hier mededelen.