woensdag 10 september 2014

Rioja Reserva: Antano en Baron de Ley

Een tweetal wijnen uit de Rioja; Reserva's zelfs! Ook nog eens van een zelfde jaar: 2009. Van Antaño en van Baron de Ley, tijd voor een old-skool Celebrity Deathmatch! (voor de jongeren onder ons: check deze video's) In deze MTV-kleipoppenserie gingen beroemdheden uit de muziekwereld elkaar te lijf, een strijd op leven en dood waarbij er veel ledematen, bloed en darmen in het rond vlogen. 

Omdat de Rioja's natuurlijk ook beroemd zijn, en omdat ze allebei leeggedronken zullen worden en daarna roemloos uit elkaar zullen spatten in de glasbak, leek dit me wel een mooie vergelijking waarvan er vast nog wel een paar zullen volgen.

Ronde 1: De Rioja's
Als eerste ging de Antaño Reserva 2009 van Garcia Carrios open. Een huis dat wel 17 verschillende merken verspreidt over 10 verschillende wijnregio's in Spanje maakt. De tweede is van Baron de Ley, een, kleiner huis met alleen Rioja's: wit, rosé, reserva, gran reserva en een wijn met de mooie naam: Finca Monasterio, gezien de fles de duurste uit de serie.

Ronde 2: Het duel
De beide Rioja Reserva's zijn (natuurlijk) gemaakt van de Tempranillo druif en, zeg je Rioja dan zeg je ook vaak: eikenhout! In dat eikenhout zit ook gelijk het verschil. Waar de Antano een uitgesproken smaak van hout heeft, is de Baron de Ley veel subtieler hiermee. De Antano geeft een volle smaak waarin hout duidelijk aanwezig is, verder veel donker fruit, bramen, cassis en volle rijpe kersen. De Baron de Ley heeft een complexere smaak waarin vooral nadruk is gelegd op het fruit, ook hier weer veel rood en donkerrood fruit als aardbeien, zelfs wat pruim, braam, bosbes en kersen maar ook een mooie ruggengraat van tannines en zuren zodat het een spannende mix is die nog meer ontwikkeld in de mond dan de Antano.

 
Ronde 3: De achtergrond
Het zijn allebei Reserva's uit 2009's. Reserva betekent dat ze minimaal drie jaar zijn gerijpt waarvan minimaal één jaar op hout hebben gelegen (vandaar het predicaat Reserva) en dat proef je: het was voor de Rioja een goed jaar, als je dat vanwege alle verschillen in klimaat op zo'n groot gebied, (bestaande uit drie deelgebieden: Rioja Alta, Rioja Alavesa en Rioja Baja) al kan zeggen. De wijnen zijn keurig in harmonie qua lengte, diepte, fruit/tannines/zuren en prachtige lange afdronk. 
Baron de Ley heeft (volgens de website) 20 maanden op nieuw Amerikaans eikenhout gerijpt en daarna nog 24 maanden op fles.

Een college over de indeling in Rioja, Crianza, Reserva en Gran Reserva vind je hier bij Winefolly.com. Een samenvatting ervan op onderstaand plaatje:


Na de wedstrijd: De winnaar
De Antano wint op punten, euro's welteverstaan. Dat is, geheel in stijl met de Celebrity Deathmatch, omdat ik vals heb gespeeld. Ik had twee van deze flessen bij de opheffingsuitverkoop van de C1000 waarbij je twee producten voor de prijs van één mocht meenemen. Dan nog is 8,99 per fles geen verkeerde prijs maar als er dan de helft afgaat verslaat hij de Baron de Ley want die was 15,99 bij de lokale druiventuin.

Geen opmerkingen: