maandag 22 mei 2006

Rosemount Estate, Arauco Rosé en Stille Waters

Na al het wijngeweld van vorige week zondag heb ik het even rustig aan gedaan. Tot zaterdagavond dan, toen heb ik de Rosemount Estate Cabernet Sauvignon 2001 opengetrokken. Deze was nog over van de Albert Heijn Australische wijnweek maar nu kreeg je 50% korting, zonder 1000 airmiles in te hoeven leveren. Dan is deze wijn nog steeds goed aan de prijs maar dan heb je ook wat. Zeer geconcentreerd en comlex bramensap om het eens oneerbiedig te beschrijven. Smaakt naar bessen, cassis, bramen en hier en daar een hint eucalyptus en mint, flink wat eikenhout geeft kracht aan deze wijn. Volgens het proefrapport nog te drinken tot 2018, gelukkig ligt er nog één in de kelder.


Uit het proefrapport:

"In Australia, it is generally acknowledged that exceptionally fine cabernet sauvignons are grown in the Coonawarra region of South Australia. In the pursuit of these quality red wines, Rosemount established a Coonawarra vineyard in 1982 and named it Kirri Billi. Exclusively cabernet sauvignon, the Kirri Billi vineyard is located on the famed 'terra rossa' soil which combined with a cool climate provide the perfect conditions for producing exceptional red wines."


-------------------------------

Arauco Cabernet Sauvignon Rosé, Central Valley, Chili. De 2004 is volgens N. Klei snoepjes- en fruitwater. De 2005 is gelukkig beter. Voor een rosé stevig maar niet zoet of met veel geur en smaakstoffen. Gewoon lekker rosétje op de verjaardag van je schoonvader. Hip etiket trouwens.

--------------------------------

's Avonds uit eten in de lokale vreetschuur. Veel en goed te happen hebben ze daar. Bij de twee gerookte palingen die ik als voorgerecht had dronken we Stille Waters Steen. Steen, dat is al niet echt mijn favoriete druif dus deze fles begon al met het nadeel van de twijfel. Steen is overigens de Zuid-Afrikaanse benaming voor de Chenin blanc druif. Deze had ook duidelijk last van mijn vooroordelen en beschimpende blikken want hij smaakte mij niet. Aan de overkant van de tafel en ook naast me dronken ze hem gulzig alsof het een smakelijk aperitief betrof. Voor de foto weer de 'vallende viltjes truc' uitgehaald en door naar de rode broer van dit stille water.


--------------------------------

Hier de rode variant, daar durven ze niet eens te vertellen van welke druif hij is gemaakt. Gewoon 'Rooiwyn' moet voldoende zijn voor deze wijnthousiasteling. Nee, zo makkelijk komt ie daar niet mee weg, rooiwyn, ja dat hadden we zelf ook wel gezien druifluis! Proeft naar een bijelkaar gesodemieterd zooitje ongeregeld, de overgebleven druiven van verschillende percelen, de restjes die niet goed genoeg waren voor de cepages. Smaakt wel aardig bij het grote bord met vlees maar zou je nou uit jezelf zo'n fles bestellen (voor €17,- nota bene) ik denk het niet. Nouja, laten we een beetje mild blijven, ze hadden wel Hertog Jan van de tap en dat smaakte uitstekend bij de maaltijd!


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hey greet site !

Erik B. zei

yeah, ontzettend greet :)

Anoniem zei

I am impressed, I have to say. Really rarely do I discovered a blog that is both educative and entertaining, and let me tell you, youve hit the nail on the head. Your article is outstanding; the issue is something that not many people are speaking intelligently about. Im very happy that I stumbled across this in my search for something relating to this.

Erik B. zei

van de dagelijkse spam met links naar dubieuze adressen is dit toch wel een hele lieve.