zondag 12 januari 2025

Solaris uit Denemarken: de wijngaard Østergård

 Deense wijn van de wijngaard Østergård

Vorig jaar augustus bezocht ik met mijn vrouw en drie kinderen Østergård (met streepje door de O en rondje op de a, hoe Deens wil je het schrijven?!), een van de grotere wijngaarden in het zuiden van Denemarken op het eiland Lolland. Als wijnnerd probeer ik iedere vakantie ergens een wijnhuis te bezoeken en vijf jaar geleden in Denemarken was dat Skærsøgaard op Jutland. Net als in Nederland hebben de Denen niet stilgezeten en hebben ze inmiddels bijna 110 commerciële wijnhuizen. Østergård is daar een van.
Thuis had ik al wat opgezocht over wijnbedrijven in de buurt van de plek waar ik verbleef, dat bleek eenvoudig, ze zitten overal in Denemarken:
Middenop het onderste eiland Lolland, ligt Østergård, een wijngaard waarin de eigenaar sinds een aantal jaar druiven laat groeien en experimenteert met diverse variëteiten in de wijngaard. Ook in de kelder schuwt hij het experiment niet, hij liet een vat sample proeven van een Solaris wijn die op hout was opgevoed, lekker en ontzettend interessant!

Henrik en Hendrik
Bij aankomst werden we hartelijk ontvangen door Henrik, de eigenaar van Østergård. Toevallig delen we (bijna) dezelfde naam (hij zonder D, ik met 😉 ), en dat zorgde direct voor een klik. Henrik bleek niet alleen een bevlogen wijnmaker, maar ook een docent pur sang. Terwijl hij ons zijn hele gamma liet proeven, vertelde hij enthousiast over zijn passie voor wijn en het unieke karakter van Østergård.



Wijngaard in een koel klimaat
Østergård ligt te midden van het glooiende Deense landschap, waar het koele klimaat zorgt voor wijnen met verfijnde aroma’s en een frisse zuurgraad. De wijngaard focust op duurzaamheid en maakt gebruik van resistente druivensoorten zoals Solaris die gedijen in noordelijke omstandigheden. Zijn wijnen zijn kenmerkend voor dit klimaat.

De ster van Østergård: Solaris
Tijdens mijn bezoek kreeg ik de kans om het volledige gamma wijnen van Østergård te proeven, naast Solaris ook wijnen gemaakt van Muscat maar ook ijs'wijn' gemaakt van appel en van peer. De Solaris-wijnen sprongen er voor mij echt uit. Deze druivensoort, de meest bekende in de Scandinavische wijnbouw, geeft wijnen met frisheid, tropische fruittonen en een lange afdronk. Vrolijk, fris en toch met een volle bite.
Het bezoek was niet alleen gaaf voor mij als wijnnerd, maar ook prima voor de kinderen. Terwijl ik van de wijnen genoot, werden mijn kinderen getrakteerd op heerlijke fruitsappen gemaakt van lokale appel, peer en cassis. De aandacht van Henrik voor hen was perfect, op deze manier werden ze ook bij papa's hobby betrokken en was het minder 'stom' om mee te moeten naar een wijnhuis!


Denemarken als Wijnland
Wat zo gaaf (en herkenbaar met Nederland) is, is dat Denemarken zich snel heeft ontwikkeld tot een verrassende wijnregio. Door innovatie en aanpassing aan het klimaat produceert het land wijnen die echt heel eigen zijn voor Denemarken. Østergård is een pionier, met wijnen die de potentie van het Deense terroir prachtig laten zien. Natuurlijk gingen er een paar doosjes mee naar huis. Samen met andere wijnen uit Denemarken die ik in diverse wijnwinkels kocht, staan ze voor een heel eigen smaak. Het enige minpunt, wat ik dan om me heen hoor, is de prijs van de wijnen. Die ligt vaak tussen de 15 en 25 euro per fles, voor een wijn van dit kaliber is dat duur in vergelijking met wijnen uit Zuid-Europa maar als je rekening houdt met de de grootte (of eigenlijk kleinte 😉 ) van de wijngaard, de kosten van arbeid in Noord-Europa en het leergeld dat nog iedere keer betaald wordt bij ieder mislukt experiment, vind ik het heel schappelijk.

Geen opmerkingen: