dinsdag 31 oktober 2006

Wit: Golden Kaan, Rosemount, Plesivicko Bijelo

Er stond nog wat wit te wachten op een bespreking op deze blog. Als eerste: Golden Kaan Sauvignon Blanc, met gratis Zuid-Afrikaanse barbeque kruiden. Prettig bij dood beest van de braai zoals de barbeque in het Zuid-Afrikaans genoemd wordt en ook lekker bij vis van de braai. Braai, dat klinkt toch veel prettiger dan 'mobiele crematie-unit' zoals dat door de vriendenkring van ondergetekende genoemd wordt, maar qua originaliteit wint de 'M.C.U'.
Dat het een puik wijntje is bewijst ook deze website alwaar een hele waslijst aan onderscheidingen, prijzen en andere lofredes genoemd worden. Er zit veel tropisch fruit in en dat komt ook terug in de neus, qua geur ruik je ananas, limoen en citrusfruit. Elegante Sauvignon Blanc, veel meer in balans dan zijn/haar logge broertje/zusje de Chardonnay. Dat is het dikke familielid, de houten klaas, degene die naast de hele fruitmand ook nog eens een oeroude eik moest opkabbelen. Nee, geef mij die schone Sauvignon Blanc maar!

Nog zoiets moois: Rosemount Semillon Chardonnay, een licht twinkelend gegist druivensapje met zwoele ondertonen van, alweer, ananas, een beetje peer en een hint van limoen. Vrolijke doordrink wijn voor bij kipgerechten en zomerse salades.


Dan nog een krijgertje: Plesivicko Bijelo - Suho Stolno uit Kroatië. Altijd interessant zo'n wijn uit een redelijk onbekend wijnland. Helaas had ik deze wijn iets te lang laten staan en ondanks de hippe kroonkurk had de wijn de geur van kattenzeik aangenomen. De smaak was nog het best te omschrijven als afgrijselijk smerig met een subtiele hint van de penetrante stank die om landlopers, zwervers en junkies hangt. Wat een biochemische bom had ik daar opengemaakt zeg, niet te harden!
Bij dit soort wijn past onderstaand tekeningetje van Nozzman:


Bron: Nozzman

1 opmerking:

Anoniem zei

Hello friends, how is all, and what you wish for to say concerning this post, in my view its genuinely
remarkable in support of me.