vrijdag 6 oktober 2006

Cos D' Estournel & Anura Merlot


Het was weer wijnweek bij Albert Heijn. Net als ergens in het begin van het jaar was Frankrijk het thema en stonden er weer mooie wijnen in de folder. Erg jammer was alleen dat de prachtige Bordeaux wijntjes en de duurdere Bourgognes niet in groten getale waren ingekocht door ome Heijn. Ieder filiaal zat met een paar kistjes Cos d' Estournel Saint-Estephe, één schamel doosje Chateau Rauzan-Gassies 2000 Margaux en van de Chateau Croizet-Bages Pauillac en Chateau La Louviere blanc was hier in Kralingen niet eens één enkel doosje aangekomen. Ook de Pommard, Chablis en zelfs de Macon Villages van Honore Lavigne konden rekenen op een grotere vraag dan aanbod. Grote woede en hebzucht daalde neder over de aanwezige wijnliefhebbers en met gevaar voor eigen leven heb ik nog één enkel flesje Cos d'Estournel 2ème Grand Cru Classé Appelation Saint-Estèpe Contrôlée, zoals zijn volledige naam luidt, kunnen bemachtigen. Meer liet het budget ook niet toe want de aanbiedingsprijs was 29,99 of 9,99 met inlevering van 2000 airmiles. Gelukkig had ik nog wat van die luchtmijlen dus dat scheelde 66,6% van de prijs. Volgens Duijker spreek je het uit als 'Kos' en niet 'Koo' en ook vindt hij het één van de mooiste Saint-Estephes, doch dit geheel terzijde.

Houdbaar tot 2018 staat er in het aanbiedingsboekje. Die leggen we dus nog maar even weg. Om toch wat moois te drinken, het is immers een prachtige herfstige herfst waarbij rooie-krachtpatsers passen, trok ik de Anura Merlot open.


Anura Cabernet Sauvignon had ik al eens beschreven en daar werden mijn smaakpapillen ernstig gelukkig van. Destijds ook maar even het Merlot-broertje van diezelfde Anura gekocht en ook hier is het weer genieten geblazen voor de smaakpapilletjes. De verwennerij smaakte uitermate goed bij de biefstuk en champignons: de wijn is zijdezacht, heeft een duidelijke smaak van leer, donker fruit, eikenhout/vanille en een indrukwekkende geur van cassis en chocolade. Ook na het eten lekker als gure-herfstavond drank.
Hopelijk slaat Appie hier wel genoeg van in als ie weer in de aanbieding is.

Geen opmerkingen: