vrijdag 27 oktober 2006

Calvet, Winzer Krems en Freixenet

Sinds kort zit er hier in Rotterdam een Jumbo, op de Kop van Zuid, voorheen Konmar. Ik ben er maar eens wezen wijnshoppen. Het wijnassortiment valt mij wat tegen, veel sherry, port en zelfs een mooie collectie dessertwijn maar weinig 'gewoon' rood en wit. Ik heb een dwarsdoornede gepakt uit het assortiment: Calvet - Cabernet Sauvignon uit Frankrijk, Winzer Krems - Sandgrube 13 - Grüner Veltliner uit Oostenrijk en Freixenet - Ash Tree Estate - Shiraz Monastrell uit Spanje, deze wijnen spraken me het meest aan.


De Calvet Cabernet Sauvignon doet erg 'nieuwe wijnwerelds' aan, slechts de naam van de druif, Cabernet Sauvignon, op het etiket en de naam van de producent: Calvet. Verder geen poespas of 'chateau grand feu de diablo' met foto's van grote vlammende torens en dito wijngaarden of whatsoever. Mooi modern etiket dus. De wijn is zeer zeker de moeite waard, vol, stevig, rijk en met veel geur en kleur. Met dit soort toegankelijke wijnen doet Frankrijk een stapje in de richting van de wensen van de 'beginnende' wijnliefhebber, geen classificatie erop of imaginaire kasteelnaam maar helder de naam van het merk en van de druif op het etiket.

"Benjamin Tueux (35), oenoloog en wijnmaker van Calvet, heeft voor deze Cabernet Sauvignon -oorspronkelijk een druivensoort waarop de grote Bordeaux hun reputatie hebben kunnen bouwen- in het zuidelijke Pays d’Oc, een wijngaard gekozen met lage rendementen die de druif de mogelijkheid geeft tot volledige rijpheid t komen, waardoor een grotere concentratie in de bessen bestaat. Deze wijn, 100% gemaakt met enkel Cabernet-Sauvignon is gerijpt op traditionele wijze zonder rijping in eiken vaten. De liefhebbers van deze uitzonderlijke druivensoort, zullen hierdoor volledig van zijn autentieke smaak en geur in hun glas kunnen genieten." aldus de beschrijving op de site van Jumbo

Daarna de Grüner Veltliner geproefd, dat blijft toch een favoriete druif van mij. Lekker mineralig, slechts 2,9 procent restsuiker dus lekker fris en vol vrolijke zuren. Past volgens de makers goed bij de Wiener Schnitzel en andere vleesgerechten. Zal wel, ik dronk hem als apperitief, licht gekoeld zonder iets te knabbelen en dan smaakt deze vrolijke Oostenrijker ook prima!

"Goes very well with all meat dishes; veal and fish specialities. KREMSER SANDGRUBE is an excellent companion to the typical and traditional Austrian “cuisine” and dishes such as “Wiener Schnitzel”." Volgens de Winzer Krems-site

Als laatste de Freixenet Ash Tree Estate - Shiraz Monastrell. Freixenet kende ik eigenlijk alleen van hun cava's, maar net zoals Osbourne die naast hun sherry ook in wijn zijn gegaan (Osbourne Solaz) is het bij Freixenet ook goed gegaan en heeft het geresulteerd in een prettig en toegankelijk gegist druivensapje. Monastrell is de oude, Spaanse en minder bekende naam voor Mourvèdre. Oorspronkelijk kwam deze druif uit Spanje maar heeft naam gemaakt in Frankrijk. Nu dus door de Spanjaarden gemixt met Syrah / Shiraz / Sirah of hoe je hem ook maar noemen wil. Over het verhaal erachter de naam 'Ash Tree Estate' vertelt het etiket het volgende: "Our company started in 1861 and has grown from its origins in La Freixeneda, meaning 'A place where ash tree grow'; to become one of the world's leading wine producers." Dat betekent dus dat deze wijn net zogoed Freixenet - Freixeneda - Shiraz Monastrell zou kunnen heten. Het geeft de wijn een mooie kersenrode kleur met een duidelijke geur van hout, eik natuurlijk. Veel fruit en wat kruid in de smaak. Zachte, toegankelijke wijn om lekker door te drinken tijdens gure herfstavonden gevuld met drank en poëzie!

Geen opmerkingen: