zaterdag 4 maart 2023

Millésimes Alsace wijnproeverij 2023: de digitasting Elzas, so trendy!

De digitasting Elzas, 'So trendy' wordt live uitgezonden op maandag 27 februari 2023. In deze digitale proeverij worden een aantal wijnen geproefd. Thierry Fritsch, vinoloog, trapt af.

Voorafgaand aan de proeverij vertelt Thierry dat er zo'n  33.000 miniflesjes (in de vorm van een Elzas 'flute') zijn verstuurd.

Aan het gesprek nemen deel: Jennifer Wagoner, Global head of Wine (uit de Verenigde Staten). Ook Yves Beck, auteur en wijncriticus uit Zwitserland, Manuel Peyrondet, een sommelier uit Frankrijk.

Ze gaan in op de trends binnen de Elzas: focus op frisheid, terroir, zoete wijn en de rode Elzas wijn. 


Het eerste thema is 'So fresh'. Hiervoor is de Riesling 2020 van Domaine Schoffit gekozen. Een Riesling van 60 jaar oude stokken. Frisheid is heel herkenbaar, veel zuren, mooie gele en groene appels, toch veel diepte zodat het niet te strak is.

Jennifer wordt gevraagd om e.e.a. te vertellen waarom zij vindt dat Elzaswijnen goed bij gerechten passen die in de restaurants waar zij voor werkt, worden geserveerd. Het thema 'So fresh' wordt bezongen, waarin zelfs: het is nieuw voor een groot aantal gasten, argument wordt gebruikt. Ja, doei, Elzas is toch wel iets bekender om dat argument op tafel te gooien? Of drinken Amerikanen echt alleen maar hun eigen wijn? Nouja, verder geeft ze als argument dat het heel goed past bij een veelheid aan gerechten en een mooie frisheid kent waardoor je Elzaswijnen goed kunt gebruiken bij veel gangen.


Mooi, door naar de wijnnerd factor: Terroir. Hiervoor openen we de Riesling Alsace Grand Cru Kitterle van Domaines Schlumberger, een 2017.

Een zandsteen bodem op een steile helling. De wijn, inmiddels al meer dan 5 jaar oud, is zeer geconcentreerd. Veel goûte de petrol, beetje rokerigheid, papaya en meloen. Nog steeds loeistrak, hoog in de zuren en knisperig fris maar lekker complex. Yves mag de vraag beantwoorden wat hij verstaat onder 'terroir'. Een niet-vertaalbaar concept waarin alles samenkomt dat invloed heeft op de wijn: de wijngaard, de bodem, de ligging, de plaats ten opzichte van de zon, de helling, de invloed van de wijnmaker, alles wat de wijn zijn eigenheid heeft. De 'grand terroir' is volgens Yves ook de mogelijkheden die je proeft in de wijn: is het een bewaarwijn? Heeft het een goede ruggengraat? 

Hierna mag Manuel nog een aanvulling geven. Ook hij komt op allerlei eigenschappen die de wijn zijn eigenheid geven. Typisch voor Elzaswijnen: die hebben een eigenheid waardoor je deze wijnen snel kan identificeren. 

Jennifer geeft aan dat de meeste gasten die een Elzaswijn proberen, en er van gecharmeerd zijn, ook een volgende Elzasser aandurven. 


Door naar het thema 'So sweet'. De Domaine Hurst Vin d'Alsace Gewurztraminer 2020. Dit domein heeft zijn wijngaarden rond Turckheim. De wijn is ontegenzeggelijk zoet maar door de strenge zuren is het een erg interessante wijn. Nectarines, mirabel, nootmuskaat, amandel en zelfs wat rozijnen in de mond.

Manuel steekt de loftrompet: zoete wijnen zijn de reden waarom hij sommelier is geworden. Hij is fan en kan veel verschillende complementerende smaken opnoemen die goed passen bij bijvoorbeeld deze gewurztraminer. Zeker de Aziatische keuken kan hiermee prachtige combinaties maken.

Yves valt hem bij: zoet hoort bij Elzas, juist door deze smaak, die niet vaak te vinden is bij rode wijnen of andere witte wijnen die niet als 'dessertwijn' worden gemaakt, zijn ze zo eigen en kunnen ze goed bij een selectie gerechten die bijna niet door andere wijnen worden bediend.

Jennifer vertelt dat ze zoete Elzaswijnen vaak aan gasten voorschotelt, bij bijvoorbeeld kaas, en er dan niet bij vertelt dat het om een zoete wijn gaat. De meeste gasten hebben namelijk het idee dat ze niet van zoete wijn (mogen) houden. Na een proefglas Gewurztraminer (of Pinot Gris) zijn ze meestal wel om.


De laatste wijn is de rode: Cave de Ribeauville, Pinot Noir 2019. Een mooie robijnrode Pinot Noir, terwijl ik daar over het algemeen geen fan van ben. Deze is mooi gebalanceerd, elegant en vol rood fruit. Het panel is het er over eens dat deze wijn ook erg goed past in een trend waarin er meer naar lichtere wijnen met minder alcohol gegaan wordt. 

De vraag die op tafel ligt is: is deze Pinot Noir te herkennen als een Elzasser? Alle deelnemers zijn het er over eens: deze toegankelijkheid is exemplarisch voor Elzas Pinot Noirs. 

Als laatste wordt aan het panel gevraagd wat nu het mooie, onderscheidende en unieke aan Elzaswijnen is. Jennifer vindt de brede inzetbaarheid de grote plus. Yves geeft aan dat het ook de eigenheid van de wijnen is. Manuel onderschrijft de bovengenoemde zaken en vindt ook dat de diversiteit aan smaken goed past in iedere wijnkelder.

Voor de liefhebbers, de video:Geen opmerkingen: