dinsdag 15 september 2020

Deense wijn van Skærsøgaard

Deense wijn? Jawel, sinds 2001 maakt Skaersogaard al wijn, als eerste in Denemarken. (Skærsøgaard dus in het Deens: met die mooie ae aan elkaar en o met een streep erdoor) Sinds 2005 doen ze dat van hun eigen (regionale) druiven. Dat leidde ertoe dat Skaersogaard in 2018 de BOB (beschermde oorsprong benaming) ontving. Het was het eerste wijngebied dat zo noordelijk in Europa een BOB status kreeg. 

Dat schept verwachtingen nietwaar? Nou, aan de gastvrijheid en het vertrouwen in de klant zal het niet liggen. Ik was op weg met mijn familie naar Billund, naar het vakantiepark naast Legoland en ik had al opgezocht dat ik onderweg langs Dons zou kunnen komen. Ik mailde de wijnmaker met de vraag of hij die zaterdag dat ik langs reed open was. Helaas, hij vierde waarschijnlijk ook vakantie. Maar ik mocht een bestelling doorgeven, dan zou hij het in de koelkast klaarzetten op zijn bedrijf. Ik pakte flink uit, vond ik zelf, de wijnen gaan tegen 220 tot 400 Deense Kroon weg, zo tussen de 30 en 55 euro. Hij had wit, rood, bubbels en een dessertwijn. Doet u ze maar allemaal, rood en wit twee, van de andere eentje.

Ik dacht nog, dan is er vast iemand die ons binnen laat of iets dergelijks. We kwamen halverwege de middag aan en reden het terrein op, keurig aangeharkt grind knerste onder de banden.

   

We stapten uit, kinderen blij na een lange rit weer even de benen strekken. De wijnranken waren al eerder te zien langs de kant van de weg maar hier is het weids en ruim opgezet. De druiven komen van 8 hectare wijngaard, zo'n 25.000 stokken. Dat is meer dan een uit de hand gelopen hobby!


Zo, is dit Legoland? Nee we zijn nu bij de wijn maar niet in Legoland. Oh ja, papa wil weer wijn hebben. Zeker, hoe vaak kom je nou Deense wijn tegen in Nederland? Wij met de troep naar een grote schuur die dienst doet als proeflokaal. Deur open, Hello! roepen, nog eens. Geen reactie. Ok, nou ja, kinderen waren gelijk al naar binnen dus dan maar even binnen rondkijken, misschien zijn ze binnen aan het werk.

 

Mooie grote ruimte met daar aan de zijkant een koelkastje. Daar zou dat Deense druivensap in moeten staan. Nog steeds niemand te zien, even naar de koelkast. Die was niet op slot en ging dus gelijk open. Een doos met mijn naam er op en nog een magnum Deense bubbels, helaas, een andere naam op het kaartje dat er aan hing. Doos mee, nog even rondkijken.

 

Ah, het hele gamma dat hier gemaakt wordt. Eigen likeuren, wit, rood, bubbels en een soort aquavit.


Een druivenrank aan de muur, wellicht voor educatieve doeleinden?
 

En weer terug naar de auto. Wijn in de volbepakte wagen en langs de uitgang naar Billund. De factuur zat er in een envelop bij, wat een vertrouwen in de mensheid. Die heb ik natuurlijk niet beschaamd maar het is wel bijzonder dat het zo kon!

 


En dan nu natuurlijk de vraag hoe waren ze?

De Deense bubbel, Don's rose brut, een prachtige lichtrode bubbel met veel rood fruit, aalbessen, kersen en frambozen met een klein beetje brioche. Heel delicaat maar niet te dun, prachtig in balans. Gemaakt van de rondo druif. 

De Madeleine Angevine uit 2018 is een frisse witte wijn, waarschijnlijk van de Solaris druif. Goede zuren, veel citrus en groene appels maar iets voller door de peer- en meloentonen. Erg leuk om mijn proefclubgenoten mee voor de gek te houden.


Dan de Leon Millot 2018. Een mooie rode wijn van de Leon Millot druif, ik wist echt niet dat die bestond. Ook deze had weer die frisheid maar gelukkig niet het dunne dat wat frissere rode wijnen ook kunnen hebben. Kersen, bessen en cassis. In de verte doet het denken aan een Fleurie. 



Alle wijnen blinken uit in frisheid, dat is ook niet zo gek zo noordelijk op deze planeet. Ik neem aan dat deze wijnboer de klimaatverandering met veel vertrouwen tegemoet ziet, als je met dit klimaat al zulke fijne wijnen maakt zou dat nog wel eens een keer zo interessant kunnen worden in een decennium vanaf nu.

Geen opmerkingen: