dinsdag 28 februari 2023

Millésimes Alsace wijnproeverij 2023: Jean Becker - Claude & Christophe Bleger

In de vorige post vertelde ik over de Millésimes Alsace wijnproeverij 2023. Hierbij de eerste bevindingen van de proeverij van de wijnen van Jean Becker en Claude & Christophe Bleger.

Ik vergelijk de wijnen van Jean Becker zoveel mogelijk met de wijnen die Claude & Christophe Bléger geleverd hebben, dus een standaard Riesling van Jean met de twee verschillende jaartallen standaard riesling van Claude & Christophe. Daarna de Grand Cru Riesling van Jean en als laatste de Gewurztraminers van beiden. De Pinot Noir proef ik apart met de andere Pinot Noirs, de nadruk ligt in de Elzas, en ook in de proefpakketten op wit.

Mooi, eerst de standaard riesling van Jean Becker uit Zellenberg, een dorp met nog geen 330 inwoners. Omgeven door de wijngaarden, met de Vogezen op de achtergrond, inspiratie voor landschapsschilders:


Bij Jean Becker werken ze al bijna 25 op een biologische manier. 'Agriculture Biologique' gecertificeerd. Het wijnhuis zelf bestaat al sinds 1610. Het hele gamma bestaat uit 24 verschillende wijnen maar ik kan ze zo snel niet vinden bij een leverancier in Nederland. 

Deze riesling is prima, fris, licht met veel citrus fruit, citroen, gele appel en zelfs een vleugje mandarijn. Niet verkeerd, beter dan de gemiddelde supermarkt Elzasser riesling maar niet opvallend.

de proefopstelling

Dan de rieslings van Claude & Christophe Bléger. Een 2020 en een 2021. De jongste kan mij het meest bekoren. Fris, veel citrus maar ook groene en gele appels. Hoog in de zuren maar niet uit balans. Beetje peer. Aromatischer en voller dan die van Jean. Lekker geconcentreerd.

De 2020 is wat minder uitgesproken, de zuren zijn iets minder aanwezig en er komen hier al wat aroma's van rijp geel fruit zoals mango en een vleug ananas voorbij. Jong drinken dus, niet laten liggen!

Claude & Christophe Bléger voeren 25 verschillende wijnen (en verschillende jaargangen). Ze hebben hun bedrijf in Orschwiller, een klein dorp boven Colmar, net onder Selestat in het midden van de Elzas. Vanuit daar kijk je uit op kasteel Haut Koenigsbourg, zie foto. Het dorp telt bijna 600 inwoners. Hetzelfde AB biolabel als Becker. Onafhankelijke wijnmaker, goed voor 750.000 flessen per jaar!

uitzicht op Haut Koenigsbourg vanuit de wijngaard


Dan de eerste Grand Cru: Riesling Mandelberg 2018 van Jean Becker. Deze is, net als de andere Grand Cru's die in de proefdoosjes zitten, erg aromatisch. Brioche, goût de petrol, rijp geel fruit maar ook hoog in de zuren. Een heel lichte tinteling op de tong, niet in het glas waarneembaar. Mooi complex, een echte eetwijn. 

Dan staan er nog twee Gewurztraminers opgesteld. Van Jean Becker de Alsace Grand Cru Froehn Gewurztraminer 2016 en van Claude & Christophe Bléger de Gewurztraminer 2018.

De Grand Cru Froehn 2016 is heel rijp, nog steeds hoog in de zuren maar minder geparfumeerd dan je wellicht zou verwachten van een gewurztraminer. Deze heeft een rijk palet aan rozijnen, gele appel, lychee, perzik en zelfs wat druiven. 93 punten van de WineEnthousiast.De gewurztraminer uit 2018 van Claude & Christophe Bléger is naast jonger ook minder complex. Iets zoeter, rijpe gele appels, abrikoos, wat tonen van honing. Heel fris en schoon ook, erg mooi!


Dat belooft wat voor de volgende vergelijking. Deze wijnen zijn prachtig en schreeuwen om een importeur of verkooppunt in Nederland!

Geen opmerkingen: