dinsdag 27 december 2005
R & R Vino Nobile en andere kerstwijn
Zo, dat waren lekkere kerstdagen! Kerstavond begonnen met de Rust en Vrede en 'Chateau' Reynella. Een Australisch kasteel, een blend van Cabernet en Merlot uit 1997. Toen ik deze kreeg vertelde de gever erbij dat ie misschien niet meer goed was of dat ie juist heel mooi was geworden. Nou dat was niet overdreven, op en top op dronk. Een bek vol bramen, een prachtige stevige volle wijn met veel hout. Heerlijk. Meer info op cellardoor.
De Rust en Vrede deed het prachtig bij het vlees. Een wijn die, wanneer je hem blind zou proeven, zo door kan gaan voor een mooie bordeaux. Niet zo zwaar als de Reynella en met meer tannines dan de meeste 'niet Europese' wijnen. Subtiele wijn voor bij het kerstdiner.
Kerstdag één:
Vino Nobile di Montepulciano bij het hoofdgerecht en Muscat de Beaumes de Venise bij het toetje. Niet verkeerd bij de gevulde kip en zelfs bij het lam bleef ie nog goed overeind. De Beaumes de Venise was een aangename verassing. Zoetigheid mijd ik altijd zoveel mogelijk maar deze keer waagde ik me dan toch aan een zoete dessert wijn. Het eerste dat ik proefde: witte druiven. Dat klinkt misschien een beetje als een open deur maar juist de frisse, zoetigheid van witte druiven was een verademing. Ik had gedacht dat het een soort port zou zijn zoals vorig jaar de banyuls maar niets was minder waar.
Kerstdag 2:
Rosbief uit de oven en scholfilet uit de koekenpan en wijn uit Oregon.
Een chardonnay 2001 en een pinot noir 2000. Ongelofelijk lekker en volgens de beschrijving nog wel 10 jaar houdbaar. Dat hebben ze helaas niet gehaald.
donderdag 22 december 2005
Koningin uit de Beaujolais
"In de veertiende eeuw, heeft een inwoner van het dorpje Gamay, dat vlak bij Saint-Aubin in de Côte d’Or ligt, als overlevende van de kruistochten deze wijnstok als relikwie van het slagveld meegenomen. Al snel wordt de stok op grote schaal aangeplant in de gehele streek. " aldus vanovin.nl
Nou goed, hij is licht en elegant zo u wilt maar framboos? Ik heb, omdat mijn ouders zo'n frambozenstruik in de achtertuin hebben staan, veel frambozen gegeten. Die waren echter veel zachter, zoeter en fluweliger dan de smaak die bij deze fleurie komt kijken. Toch wel heel lekker hoor die koningin! Helaas ook de laatste fles dus met de kerst drink ik: Rust en Vrede. Een machtig mooie wijn uit Stellenbosch (Zuid Afrika)
Ook handig op de website van Rust en Vrede, de maat en de naam van iedere fles:
Prettige kerstdagen en geniet met familie, vrienden en drink met mate!
maandag 19 december 2005
Te veel wijn?
De boosdoeners: het krijgertje Marquis de Monistrol Mediterrano en de Villa Cafaggio Chianti Classico.
zondag 18 december 2005
Trivento Golden Reserve Malbec
Goed, waar waren we... Oh ja, Trivento! Beetje commerciele wijntjes met veel restsuikers maar hun Trivento Golden Reserve Malbec (2001, uit de erfenis van Den Toom) is heerlijk! Wat een bek vol fruit. Er zitten zelfs een paar zuren. Stevig, robuust, bramen en een donkerpaarse tot zwarte tong na één glaasje. Wat wil je nog meer?! Nou nog meer flessen natuurlijk.
"Trivento Golden Reserve Malbec 2002. Diepe kleur. Volle, krachtige Malbec-expressie, intense smaak. Vol, krachtig en een duidelijke blockbuster. Kan lang mee."
bron en foto: wijnplein.nl
zondag 11 december 2005
Bos in de hoek...
Er staat een boom op het etiket maar middenop, dus niet in een stiekem hoekje. Dat vergeven we de makers van dit fijne druivensap dan maar snel want dit is een puik wijntje! Zowel de Cabernet Sauvignon als de Shiraz gingen op tijdens een gezellig avondje met kaas, wijn, vriendjes en vriendinnetjes. Goeie deal van ome Heijn, 2 euro korting per fles. Daar kan je nog eens een fles voor open trekken.
Het marketingpraatje van southafricawines.co.uk:
"Inglewood
First launched in 1991, Inglewood is a range of wines made for all occasions. Under the expert guidance of Mother Nature, with a little help from her friends at Inglewood, this elegant range boasts rich, concentrated fruit flavours. Perfect whether entertaining with friends, or over a simple dinner at the end of the day, Inglewood wines are every bit as accessible as they are individual. 2002 saw yet another step forward in the development of the Inglewood brand, when a partnership between Neil Ellis Wines and Vinfruco resulted in the establishment of Inglewood Vintners. There can be no doubt that Inglewood is a wine of combined excellence."
Ah, Moeder natuur zelf helpt een handje, vandaar die uitbundige smaak van cassis en andere kersenvruchtjes, bij de Cabernet Sauvignon en bosvruchten, peper en andere kruiden bij de Shiraz. Een aanrader voor onder andere de feestdagen!
woensdag 7 december 2005
Swartland Cabernet Sauvignon
Getverdemme, das echt niet te pruimen. Vorige week in de aanbieding bij de Appie en dus tijdens de Sinterklaasavond in het glas. Sinterklaas was er echter niet over te spreken, een slappe soort Cotes du Rhone maar dan nog wranger, wateriger en dunner dan je ooit geproefd hebt. Het etiket hierboven is er eentje van internet want de Appie verkocht al een 2005. Dat is op zich niet erg, in Zuid-Afrika lopen ze natuurlijk een half jaar voor op Europa qua oogsten maar toch... het is een jonge wijn. Jammer genoeg smaakte die dus ook zo.
Een dikke duim naar beneden dus voor deze Swartland Cabernet Sauvignon.
zondag 4 december 2005
Norton Antivirus
Grootsche wijnen, allebei. Zwaar, bessen, licht kruidig, stevig enzovoorts. Maarrrr... grote vraag, wie is nou de winnaar van deze krachtmeting?!
Ik denk dat het de Privada is. Wat een heerlijk engelendrankje is deze Privada. Dat is inderdaad een wijn die je graag privé houdt, stel je voor dat je vrienden even op bezoek komen voor het stappen en graag een wijntje van je willen om 'in te drinken'. Paarlen voor de zwijnen en aanverwante termen zou je bezigen.
Ook bij lekkerwijntje.nl vinden ze hem erg lekker:
"De topwijn van Norton, 'Privada' is een alles overweldigende wijn van hoog niveau. Samengesteld uit strenge selecties van Malbec (30%), Merlot (30%) en Cabernet Sauvignon (40%) afkomstig van uitsluitend oude wijnstokken tussen 50 en 80 jaar oud van de wijngaarden Perdriel en Agrelo. 12 maanden geëleveerd op Frans eiken (waarvan 3/4 nieuw). Complex en edel. Dit is werkelijk indrukwekkend! Serveertemperatuur 17° C tot 20° C."
Meer over de geschiedenis van Norton is te lezen op:
http://www.activin.nl/bodeganorton.htm
donderdag 1 december 2005
Niet ge-eikte Chardonnay
Naast de verukkelijke smaak is de fles zelf ook een pareltje, stylish strak etiket en iets langer en dikker dan een 'bordeaux' fles, kortom een pareltje!
Welke ook erg lekker is: Montana Unoaked Chardonnay, weer zo'n eikloze wijn, gewoon te koop bij de appie op de hoek. Niet vervelend bij visgerechten zoals mosselen (in plaats van altijd maar een pinot blanc) of zalm. Deze montana heeft overigens niets te maken met Tony uit Scarface.
woensdag 30 november 2005
Hemawijn
Wijnen van de Hema hadden niet zo'n goeie naam. Niet geheel onterecht maar dat was vroeger. Nu verkopen ze ook lekkere wijn bij de Hema. Bijvoorbeeld deze twee 'nieuwe wereld wijnen'. De ene een Cabernet Sauvignon en de ander een blend van Shiraz en Malbec. Beide wijnen komen uit Argentienië. De Barrancas is verrassend zacht voor een Cabernet Sauvignon, de Don Tomas is een lekkere blend van Shiraz en Malbec en is lekker stevig. De laatste smaakt bijna zoet toen ik hem 's avonds dronk maar de volgende dag, bij de argentijnse biefstuk, was het zoete geheel verdwenen. (Hij smaakte nóg lekkerder) Op naar de volgende verrassingen!
maandag 21 november 2005
Verschillende wijntjes
Enfin, de volgende: Quinta Generation van Casa Silva ook uit Chili. Heerlijk! Veel voller, steviger enzovoort maar dat mag ook wel want dit is het betere werk van het wijnhuis Casa Silva. Bij Den Toom lag de 'gewone' Cabernet Sauvignon reserve al voor 7,49 dus deze zal wel een keer zo duur zijn. Daar heb je dan bijna 5 flessen van bovenstaande Lidl wijn voor. Maargoed Deze wijn is ook minstens 5 maal zo lekker.
Dan weer een erfenis uit de Den Toom periode: Clos Sensac, een medoc uit het fabuleuze wijnjaar 2000. Dit is de tweede wijn van 'Chateau Tour Prignac' en volgens de toenmalige wijnspecialist minstens houdbaar tot 2007. Dat heeft dit kistje helaas niet gehaald. Best lekker maar ik had hem steviger verwacht. Voor de rest lekkere wijn, fruitig en soepel maar niet zwaar genoeg...
En weer een Chileen: Mont Gras Cabernet Sauvignon Reserve. Weer niets dan lof, een lekker cadeau waar ook nog een chardonnay bij hoorde. Die is nog niet open geweest. Deze smaakte ook weer stevig en vol maar was iets 'harder' dan de Quinta Generation van Casa Silva.
En dan als laatste: Chateau Livran weer een medoc uit 2000. Apart... (een eufemistische benadering om 'vies' te vermijden) De wijn is niet slecht of 'kapot' maar de smaak is wel zo raar, smaakt naar bestrijdingsmiddelen, chemicalieën, kleurstoffen en weet ik veel wat nog meer maar niet naar wijn, helaas...
vrijdag 4 november 2005
Vina del Frade, met zo'n kringeltje op de n
Vina del Frade Crianza 2000, normaal te duur voor een arme student (9,99 bij de appie) maar deze week deed ome Heijn er 5 euro'tjes vanaf, hetgeen resulteerde in een acceptabele prijs van 4,99. Kijk daar kan je nog eens een lekkere wijn voor kopen. Qua smaak doet ie niet onder voor een beetje Fleurie. Niet te hard of zwaar nee, gewoon een lekker rustig doordrink wijntje. Gemaakt van de Tempranillo druif, die ze in Spanje dan weer 'Tinta Fina' noemen. Voor de rest blinkt het achteretiket uit in 'standaard-wijn' uitdrukkingen zoals daar zijn: 'well-balanced', elegant notes of black fruits preserve, combined with toast and spicy aroma's. Jaja... geef het beestje maar een naampje. Het zwarte fruit, tja het zit er in en de spicy aroma's krijgen ook het voordeel van de twijfel maar 'toast'?
zondag 23 oktober 2005
Frontera, is dat geen terreinauto?
Jawel, een heuse P.C.Hoofttracktor uit den oudendoosch maar dus ook een Chileense wijn. Frontera Sauvignon blanc gemixt met semillion. Op zich al een verbazingwekkende combinatie waarover vast goed is nagedacht in duistere achterkamertjes door gereputeerde vinologen. Wat ze echter over het hoofd hebben gezien is de smaak van dit bocht. Een weeë laffe geur stijgt al op uit de fles, een alcoholische damp vol laffe kunstmatige zoetstoffen doet een aanval op je slijmvliezen en wil zich een weg door je oogkassen vreten. Dit is niet lekker, dit is ranzig! Ook de tweede fles is niet geschikt voor menselijke consumptie. Mijdt deze fles gelijk een lepralijder!
(De afgebeelde fles is een Sauvignon blanc, ik kon zo gauw geen Sauvignon blanc semillion plaatje vinden)
Wat dan wel weer heel erg lekker is: Cocha y Toro Casillero del diablo viognier!
Ook chileens en ook te koop bij de plaatselijke Appie maar dan wél lekker. Via een dönse, zwødse of weet ik veel wat voor vikingtalige site kom ik erachter dat deze "Handplockade i april 2003" is, iets dat zoveel betekend als dat de druiven in april 2003 met de hand geplukt zijn. Dat proef je er vast en zeker aan af maar zo ver ben ik nog niet gevorderd met mijn smaakpapillen. Dat geeft niet, deze wijn is gewoon zalig verukkelijk en wat dies meer zij. Licht, fruitig, droog en errug lekker.
woensdag 12 oktober 2005
Blinden wijn!?
Maucoil is een Chateau Neuf du pape die tijdens de wijnmarkt bij de Appie verkocht wordt. Altijd lekker zo'n 9e kasteel maar wat deze wijn echt bijzonder maakt is het etiket. In het etiket zijn brailletekens aangebracht. Dit is naar mijn weten de enige wijn die dat heeft. Een leuk idee maar of alle wijnproducenten dit voorbeeld gaan volgen...
donderdag 22 september 2005
Sangre de Toro
"Tasting notes: Deep ruby colour with a hint of ochre. Rich complex Mediterranean aromas with exuberant notes of spices and blackberries. Velvety tannins are noted on the palate with elegant flavours of licorice and small dark forest fruits (blueberries and blackcurrants)."
tja... of je zegt bij de slijter: "doe mij zo iets Spaans, iets roods, niet te licht, niet te zwaar maar zo'n heerlijk lekkere rooie genieter maar wel een fles die ik met etiket en al aan mijn vrienden durf te laten zien. Tien tegen een dat je dan zo iets lekkers als Sangre de Toro krijgt!
woensdag 14 september 2005
Attitude en Lindemans Sauvignon Blanc
Sinds de laatste fles op is ben ik overgestapt op Lindemans bin 95, sauvignon blanc. Dat is ook bepaald geen kattenpis. Lindemans maakte al heerlijke rode wijnen zoals hun cabernet sauvignon, merlot en shiraz maar ook hun rosé en andere witte wijn, de chardonnay, is gewoon goed! Een fijn alternatief dus voor de Attitude maar ik hou mijn ogen open.
maandag 12 september 2005
Villa Cafaggio, Chianti Classico
Gelukkig had ik nog een flesje Lindemans Cabernet Sauvignon staan met een mooie synthetische kurk, die had zich niets aangetrokken van de walm des doods.
zaterdag 10 september 2005
African Dawn
African Dawn wordt in de nieuwe Panda (het blad van het Wereld Natuur Fonds) aangeprezen en van iedere fles komt een aantal cent ten goede aan het WNF. Inmiddels zijn er zeven smaken die allemaal bijdragen aan het welzijn van 'the big five', de olifant, leeuw, jachtluipaard, neushoorn en buffel. Te koop bij de Makro en Lukas Klamer, gauw eens een makropas regelen want ik ben toch benieuwd hoe ze smaken!
http://www.africandawnwines.com/
Chateau de l’horte
Chateau de l’horte Corbieres, wijn die toen ik nog bij Den Toom werkte niet aan te slepen was. Een pallet of 25 tot 30 per jaar verkocht je er wel van. Nu het over is met Den Toom, er zit inmiddels een grote Albert Heijn in het pand, ben ik aan de laatste flesjes van dit heerlijke druivensap. Naast de standaard rode wijn verkochten we ook een lekkere Sauvignon Blanc, een prachtige rosé, de reserve speciale, de grand reserve, de Fin (afscheidswijn van Den Toom) en de domaine du jardin/reserve 2003. Van die laatste gaan de Mitra slijterijen wat flesjes verkopen. Dit is wel een ander jaar, 2004 en een andere ‘blend’ dan de stevige domaine du jardin die voor den Toom was gebotteld. (Veel Cabernet en een vleugje Carignan) Nu is het een blend van Syrah, Merlot en Cabernet. Pas een paar dagen geleden gebotteld dus hij moet nog een weekje rusten.