zondag 29 april 2007

Proef de nieuwe wereld 2007

Ook deze keer toog ik weer naar Proef de nieuwe wereld. Vergezeld van vriendinlief, zus en Bart K., de mede-Elzas-bezoeker, gingen we vorige week zondag naar Noordwijk aan zee. Het was fantastisch weer, zelfs in de zaal waar de deelnemende organisaties stonden was het lekker warm. Gelukkig hadden de meeste deelnemende bedrijven wijnkoelers voor de rosé en witte wijn. We begonnen bij Sligro met wat Nieuw-Zeelandse Tohu Sauvignon blanc, Tohu unoaked chardonnay en Australische Barossa Valley Estate oaked chardonnay. Zusje weet nu dat ze niet van hout houdt waardoor gelijk de helft tot 3/4e van alle wijnen afvalt om te proeven. Gelukkig bleef er nog genoeg over!

Daarnaast stond de Gall&Gall met een mooie witte wijn: Mount Vernon Sauvignon blanc, Marlborough. Heerlijk knisperfris en de winnaar van de beste Sauvignon Blanc onder een tientje. Uit het juryrapport: "In de geur ruik je heerlijk kruisbessen en passievrucht, de smaak heeft frisheid, goede zuren; een aangenaam glas, mooi krachtig en in balans."

Omdat het zo warm was ging onze aandacht uit naar de gekoelde roséetjes bij Vinites. Carmen, Spier, Yering en Deakin Rosé proefden we. De Spier was nogal zoet, Zuid-Afrikaanse slobber om het oneerbiedig te zeggen maar de Yering Station was wel erg 'sophisticated'. Een mooie Australische Pinot Noir Rosé die heerlijk fris is en toch vol fruit zit. Vina Carmen, Maipo Cabernet Sauvignon Rosé uit Chili was gewoon een perfecte terras rosé. Door naar de volgende tafel!

Bij Verbunt stond de meneer van Goates Do Roam, Goates Do Roam in Villages, Bored Doe enz. Grappige persiflages op de Cotes Du Rhone, C. d. R. village en Bordeaux. Dat vonden ze in de Cotes du Rhone minder grappig en daarom stapten ze naar de rechter. Die vond de klacht ongegrond (de klank komt natuurlijk wel overeen en de bedoeling is ook overduidelijk maar zie dat maar eens juridisch hard te maken :) )
We proeven ze en ze lijken inderdaad op de Franse Cotes du Rhone wijnen. Niet heel speciaal maar wel heel leuk door het verhaal achter de wijn. Perfect om te drinken bij een avondje barbecue.


Dan staan gaan we door naar Goessens Wijnen en daar proeven Bart K. en ondergetekende de Pertaringa, Undercover Shiraz 2004. Dat is eventjes een verdieping of zes hoger dan de vorige terras- en bbq-wijnen. Prachtig volle bek fruit, gedoseerd hout, een heerlijke neus en een zinderend lange afdronk! Daarna nog even de K1 Shiraz van een telg van de familie Hardy, ook erg mooi en net zo Australisch.

En op naar de volgende stand: Gallo! Een dame, die ik al eens eerder had gezien toen er nog geregeld acties met Gallo bij de Den Toom supermarkt werden georganiseerd, stond lekkere slobbers te promoten. De grenache rosé viel in de smaak bij zusje maar voor het betere rode werk werden we een aantal tafels terug verwezen naar de prestigieuze Zinfandel en Cabernet Sauvignon. Zeer mooie wijn die je helaas alleen in de horeca vindt.


Dan langs Udo's wijnstand, sinds ons laatste bezoek in Bergen, was er weer een mooie nieuwe wijn bijgekomen: Black Oystercatcher White Pearl Semillon Fumé Blanc.

Van de website:
"Dirk Human heeft een passie voor wijn. Hij is eigenaar, wijnmaker en wijngaarddeskundige op een onmogelijke plaats: Elim in het Agulhas district. Ver van de bewoonde wereld runt hij zijn gigantische grote 'Moddervlei' boerderij. Totaal 2.000 hectare, 100 hectare min of meer gecultiveerd en 14,5 ha. wijngaard. Eigenzinnig en vastberaden, liefhebber en een beetje gek moet je zijn om op dit zuidelijkste puntje van Afrika te beginnen met wijn.

Nooit eerder exporteerde hij zijn wijn, nu is Black Oystercatcher bij ons verkrijgbaar: als eerste land buiten Zuid-Afrika!"


Tot groot genoegen van de dames was er chocolade. Gecombineerd met een prachtige Lammershoek Late Bottled Vintage Zinfandel (een port die geen port mag heten) was dit een smaaksensatie waar de chocolade, maar ook de dames, van smolten!
Bij de stukken stokbrood, die ter neutralisatie van de smaak op de verschillende tafels lagen, hadden ze er van winematters een flesje Buck's Ridge, Extra Virgin Olive Oil bijgezet. Een prima idee, iedereen stond zijn stuk brood in de olie te dopen en te genieten van het lekkere hapje.

Meer info op winematters.nl

Dan nog even langs Racke, ze hebben alle soorten Golden Kaan inclusief de Reserve Selection Shiraz. Weer zo'n smakelijke rode houtgelagerde krachtpatser. Mooi vol en flink wat smaak kenmerkte ook deze Zuid-Afrikaan. Helaas hadden we de Pertaringa en K1 nog in onze gedachten en daar legde deze Kaan het toch een beetje tegen af...

De buurman, Continental Wine Merchants, had wat anders uit Zuid-Afrika: Spice Route, een range aan rood en wit: Pinotage, Syrah, Mourvedre, Viognier enzovoorts. De Malabar Shiraz/Grenache/Merlot en de Flagship Syrah en Flagship Pinotage waren zeer smakelijk maar helaas ook zeer prijzig.

Verder naar 't Wijnblad. Hier stonden allerlei prachtige Casa Silva wijnen. Zeer mooie Chileense vino's, prachtig!


En dan de laatste meters, bij Mezopotamya schonken ze Turkse wijn. Leuke en bevlogen meneer bij deze stand maar niet mijn smaak wijnen.

Dan komen we bij mijn favoriete Israëliër: Yigal en zijn firma Karo-kado. In Amstelveen hadden we al de gehele range wijnen geproefd maar er was wat nieuws: Tishbi Estate Riesling Late Harvest 2004. Puike, laat in de zomer geoogste Riesling met heerlijke abrikozen en vanillesmaak. Mooi als afsluiter van een grootse maaltijd en een heerlijke aanvulling op het prachtige bestaande assortiment!

Meer info op Karo-kado.nl

maandag 16 april 2007

Oostenrijkse Rosé en Franse Clairet

Afgelopen weekend was het aangenaam vertoeven op mijn balkonnetje. Het is net groot genoeg om twee klapstoelen, een wijnkoeler, twee wijnglazen en een fles mooie Lens Moser Rosé op kwijt te kunnen dus dat deden we dan maar.
Genietend van de zon en de vogels (de meeuwen komen zo leuk langsdrijven op 3 hoog, de mezen zijn druk bezig met de jacht op insecten voor hun kroost en de kauwtjes, kraaien en merels doen een wedstrijdje wie het mooiste zwarte pak aanheeft) en een goed boek ("kniezen in de violen") brachten vriendinlief en ik afgelopen weekend een groot gedeelte van de tijd door op het balkon.


Het balkon is net 2 bij 1 maar met een stategische opstelling is het goed te doen. De rosé bracht de nodige verfrissing: droog, mineralig en knisperig en met een hint van rode bessen en wat cassis was het de perfecte dorstlesser.

------------------------------------------------

Ook erg lekker en niet veel voorkomend: Chateau de Parenchere, Bordeaux Clairet. Een vrolijke, elegante, evenwichtige en geurige wijn met veel kleur en een stevige smaak. Heel wat anders dan de bijna doorzichtige Oostenrijkse rosé maar zeker zo lekker in dit heerlijke zomerweer.
Clairet lijkt nog het meest op de Spaanse term Clarete: een wijn halverwege rosé en rood. Clairette is dan weer de Franse druif Bourboulenc maar daar wordt volgens Nicolaas Klei vooral witte wijn van gemaakt. Vanwege de kleur geur en smaak gokken we maar op de Clarete.

De site van Chateau de Parenchre zegt het volgende: "This special rosé that bears the Bordeaux Clairet label, is what we call a wine of "saignées" as it is produced from the musts run off just after vatting of the red wine begins.

The Grape varieties is generally about the same as for the whole of the vineyard :

50% Merlot
40% Cabernet Sauvignon
9% Cabernet Franc
1% Malbec

However, it may vary from vintage to vintage to give preferentiality to the most aromatic grape variety.

Characteristics : Our Bordeaux Clairet is particularly aromatic and has a very deep red fruit colour. It is also more substantial than traditional rosés, with good body and exuberant fruitiness."


Volgens een andere Franse site: "Château de Parenchère 2005 - Le nez est discret mais le vin s'exprime plus en bouche (surtout après un carafage d'une heure), avec une matière vineuse. L'équilibre est parfait, la construction étant soutenue par une bonne fraîcheur. Beau clairet. (11/06) " Vooral het 'Beau clairet' begreep ik na het drinken van deze leuke vin!