vrijdag 31 maart 2006

Franse, Australische en Nieuw Zeelandse wijnweek bij AH

Ow boy!... van 3 tot en met 9 april heeft Appie weer een wijnweek. In deze voorjaarswijnweek staan de Franse wijntjes centraal. Mooi gegist druivensap uit de Bordeaux, Loire, Languedoc, Beaujolais, Elzas en Bourgogne. Alles scherp geprijsd en zelfs nog wat nieuwe wijn in het assortiment.

En de week erna, van 10 tot en met 17 april wijnen uit Australië van Lindemans, Rosemount, Penfolds, Barossa Valley Estate, Swan Bay en Nieuw Zeelandse wijn van Montana. Erg aantrekkelijke wijnen en dito geprijsd! Dat gaan weer dure weken worden, leven op droog brood maar wel goed erbij drinken.

Cimarosa Merlot & Gran Sangre de Toro

Een tijd terug had ik een Merlot van de Lidl meegenomen en die was erg goed. http://wijntjes.blogspot.com/2005/11/verschillende-wijntjes.html Vol goede moed ging ik afgelopen week weer zoeken of ze deze wijn nog hadden. Helaas, nergens te vinden. Wel vond ik de Cimarosa Merlot, ook uit Chili. Deze leek qua halsetiket wel een beetje op degene die ik vorig jaar had gekocht. Qua smaak echter was het iets compleet anders... Wrang zuur en hard. Mijn smaakpapillen kregen het zwaar te verduren, het litertje accuzuur waar ik normaal mijn mond mee spoel was milder dan deze wijn. Zelden zo'n vieze Merlot gedronken. Ik keek gelijk of ik niet stiekem een fles azijn had gekocht maar nee, de Lidl verkoopt dit als wijn. Wees gewaarschuwd, loop hier met een grote boog omheen!
------------------------------

Hierna maar eventjes de Gall & Gall bezocht, het zijn wilde wijndagen daar en dus krijg je je tweede fles (deze moet wel dezelfde streepjescode hebben als de eerste) voor de helft van de prijs. Dat is toch leuk, want daar verkopen ze Gran Sangre de Toro, een heerlijke Spaanse zondoorstoofde rode wijn die normaal zo rond de 11 euro kost en dus nu iets betaalbaarder is voor een arme student.
Een mooie complexe rode wijn die je alle wijn ellende weer doet vergeten.



via Torres.es:
"The best Garnacha, Cariñena and Syrah grapes that produce Gran Sangre de Toro are grown in a region famous since the times of the Roman Emperor Augustus for producing the finest Mediterranean wines."

zaterdag 25 maart 2006

Zwitserland en Oostenrijk: Fendant du Valais & Blaufränkisch Classic

Twee wijnen gekregen uit Zwitserland en Oostenrijk, een witte en een rode. Fendant du Valais, een 100% Chasselas (ofwel Gutedel in Duitsland) en de rode 100 % Blaufränkisch (of Kékefrankos in Hongarije, Frankova in Tjechië en franconica in het noorden van Italië) Via via kwamen deze wijnen van winefromthealps.nl, een onderneming die zoals ze zelf zeggen:

...zich heeft gespecialiseerd in wijnen uit het Europese Alpengebied. Dit gebied brengt een groot aantal bijzondere wijnen voort. Van lichte, droge en fruitige witte tot volle en krachtige rode. Wat alle wijnen gemeen hebben zijn hun kwaliteit en oorspronkelijkheid. Beiden zijn gestoeld op een vaak meer dan 1000 jaar oude wijncultuur.

De eerste: Fendant du Valais "Vin des Chanoines". Prettig wit dat prikkelt op je tong (een spoortje koolzuur) en qua smaak lijkt ie een beetje op Semillion wijnen. Niet zeer droog zoals een Sauvignon Blanc en niet zo zwaar als een Chardonnay die maandenlang in eikenhout heeft rondgezwommen. Fruitig en tintelend, een leuke ontdekking en het groeit gewoon in Europa!

---------------------------------

Van de website winefromthealps.nl:

"Diep donkerpaars van kleur. Aroma's van rood fruit (bramen, kersen, bessen). Sappige fruitige smaak. De smaak komt overeen met die van sommige Noord Italiaanse wijnen (bijvoorbeeld Barbera)."

Nicolaas Klei in zijn boek 'Tot op de bodem': "Vol, spappig donker fruit, kruiden, en met een mooi hapje tannine." en zo is het, lichtrood zoals Beaujolais wijnen en ook de smaak is ermee te vergelijken. Toch is dat prikkelende 'hapje tannine' hetgeen hem van de Beaujolais onderscheidt. Leuk fonkelend lichtrood wijntje!

Verassend vernieuwend en verrukkelijke wijnen!

woensdag 22 maart 2006

Vina del Frade, Tanao, Millaman, Cahors en Montepulciana D'Abruzzo

Mooie rode wijn uit Spanje. Deze lijkt eerlijk gezegd wel uit de Bordeaux te komen. Er zitten lekker veel tannines in en ook is de wijn lekker vol. Niet stijf van de alcohol zoals veel nieuwe wereld wijnen maar mooi slank. Tijdje terug gekocht bij de Appie, iets goedkoper dan de Tempranillo van hetzelfde merk maar net zo lekker.

Een uitgebreid artikel over deze wijn is te vinden op perswijn.nl. De homepage zou de volgende moeten zijn: www.habarcelo.es maar daar komt Vina del Frade niet op voor. Het is waarschijnlijk de vina Mayor maar dan onder een ander etiket.
-----------------------------

Nog een wijn van de Appie: Tanao de Casa Lapostolle Chardonnay Semillon Sauvignon blanc. Eentje uit het kistje van de vrienden van de goede wijn en zo te zien een oudje, geheel met nieuw etiket ligt zijn jongere broertje uit 2004 er al naast. Ik had nog de 2001. Beetje oud voor een witte wijn zou je zeggen maar dat viel alles mee. Het is een zachte wijn, wit, soepel maar niet echt uitmuntend. Beetje té zacht, niet echt opwindend en niet fris en sprankelend. Meer het gevoel van een warm voetenbad. Prijs/kwaliteit verhouding is redelijk zoek. Misschien is de 2004 versie lekkerder. Proefverslag in het engels op everywine.co.uk

-----------------------------

Een krijgertje dan: Millaman Estate Chardonnay. Eén uit 2004. Pure Chardonnay. Ook uit Chili, net als de bovenstaande blend. Toch is deze veel lekkerder. Frisser, onstuimiger, vrolijker en wat dies meer zij. Niet veel over kunnen vinden op het wereld wijde web maar wel een verkooppunt: wijnleverancier 't wijnblad. (waar ik het mannetje met de fles vandaan heb ;) )

-----------------------------


Nog een krijgertje: Chateau de Hauterive Cahors. Een klein flesje (0,5 ltr.) met stevige winterwijn. Lekker bij de hollandse stamppot opgedronken en dat was Yummie! Zware wijn met lekkere zuren, niet log en stug maar wel lekker boers en stevig. Mis en Bouteille en chateau.. jaja. Van mister Gort geleerd dat iedere ge-upgrade varkensstal buiten de Bordeaux zich chateau mag noemen en sinds de komst van verrijdbare bottelmachines stelt de term 'Mis en Bouteille' ook geen jutezak meer voor dus die kwaliteiten op het etiket zijn niet veel meer dan loze woorden. Niettegenstaande en desalniettemin erg lekker tijdens deze koude.

-----------------------------

Dan als laatste: Montepulciano D'Abruzzo 1999. Ook gekregen en onder vermelding van: "Kijk maar, 't kan heel lekker zijn maar hij kan ook al over zijn hoogtepunt heen zijn." Dat laatste was geen understatement. Deze wijn hoort meegegeven te worden met de klein-chemisch-afval-auto. Wat een smerige acetonlucht verspreidde deze fles na opening. Troebel bruin wondvocht, daar leek het nog het meest op. Als ik deze fles langer had laten staan was ie uit zichzelf van het balkon gesprongen (3 hoog) Tjonge wat een bagger. Uit pure frustratie maar een biertje opengetrokken...

donderdag 16 maart 2006

Post-verjaardag oogst, Chateau Montrose Saint-Estephe 1999

Vorige week was ik jarig en dus trok ik een mooi flesje open. Chateau Montrose Saint Estephe 1999. Wow. Een aantal minuten was ik sprakeloos, wat een prachtige wijn, ontzettend complex en ontzettend lange afdronk. Dat was punten scoren bij mijn schoonpapa! De winespectator gaf deze wijn 90 van de 100 punten, and so did we! Wat een beautie, elegant, complex en grootsch. Daar willen we meer van proeven!

Quote van studiokoning.nl "Montrose 1999 2002-12-08 8,7 -17,1- -17- -90- Geur: Fraaie nog wat gesloten complexe geur. Smaak: Stunning wijn, zeer complex met cassis en licht chocolade, munt en een lange afdronk, een sterke wijn met een flinke body. Hoe anders is deze wijn nu dan een jaar geleden! 2002/2009"

En op wijnidee.com: "Château Montrose St.-Estèphe 1999. Koffie, zwarte confituur, vanille en kruiden in de nog gesloten neus. Krachtige mond met nog flinke zuren en zoete tannines. Redelijk wat fruit van zwarte bessen. Redelijke afdronk met fruitig-kruidige toets. Staat op het niveau van de 1996. Zoals altijd bij Montrose in dit stadium moeilijk te beoordelen en nog véél te jong om nu al te drinken."


Voor mijn verjaardag heb ik ook nog een leuke aanvulling op mijn wijnbibliotheek gehad, als eerste het 'Wijnsurvival boek' van Ilja Gort. Een leuk en leerzaam boek over een Nederlandse wijnboer in de Bordeaux. Vlot en vrolijk geschreven met heel veel geestige vergelijkingen. Zijn taalgebruik over wijn lijkt een beetje op het taalgebruik van Jeremy Clarks in het programma Top Gear. Veel leuke vergelijkingen en andere poëtische beeldspraak. Een schat aan informatie voor de leek maar ook voor de gevorderde wijndrinker. Anekdotes uit de eerste hand verlevendigen de boel nog meer, zodat het wijnboek als een trein leest op een brakke zondagmiddag. (zelfs na een bierfeest zaterdagavond en zaterdagnacht)
Leuk boek, misschien een klein aandachtspuntje voor de lezer: het boek gaat uit van een mannelijk lezerspubliek en heeft het veel over je vrouwelijke tafelgenoten (en bijbehorend decolleté) Kortom, koop dat boek en wordt een Wijntijger!
Ilja Gort, Het wijnsurvivalboek ISBN 9043907820













Andere wijnboeken die ik heb gekregen waren Supermarkt wijngids 2006, (ISBN
9057593467) en Tot op de bodem, (ISBN 9057590670) beide van Nicolaas Klei. Veel informatie in deze handige naslagwerken waarvan ik nog veel gebruik ga maken.

donderdag 9 maart 2006

Leasingham, Santa Rita, Houghton, Dominio Fontana



Leasingham Magnus, een krachtpatser uit Australië. Een blend van Shiraz en Cabernet Sauvignon, lekker stevig en heel vol van smaak. Ergens in 1893 zijn ze daar begonnen met wijnmaken en vandaag de dag doen ze dat nog steeds. Dat doen ze niet onverdienstelijk want elk jaar winnen de wijnen van Leasingham wel ergens een wijnprijs. Deze Shiraz Cabernet Sauvignon zal dat ook nog wel eens doen. Van deze Magnus serie is ook een Riesling.

"Leasingham Magnus
In 1893 four eminent South Australians recognised the potential of the now revered Clare Valley and established Leasingham Wines. Magnus Badger, a solicitor, was one of these enterprising pioneers.
Magnus Shiraz Cabernet Sauvignon

Deep ruby red in colour with brilliant clarity. The nose shows spicy black cherries, lifted plum and earthy tobacco leaf. Black berry fruit concentration with sweet plums on the palate has a hint of coffee mocha and cassis. Enjoy now or cellar for up to 5-10 years." via leasingham-wines.com

-------------------
Een frisse fruitige witte wijn uit Chili. Onderstaand citaat sluit ik me volledig bij aan:
"Smaakstijl droog: Ongedwongen, lichtvoetige, frisse wijnen. De smaak van citrus en appel. Lekker met vrienden, feestjes, een glaasje zomaar of met een stukje kaas, wat noten. Altijd goed en gezellig." via santirita


-------------------


Dan de Houghton Frankland River Shiraz Vintage 2000. Een erfenis uit de Den Toom periode, deze lag al anderhalf jaar te wachten in mijn kelder en was op en top op dronk. Stevige wijn met de smaken van zwarte bessen en zwarte pepers. Bekijk ook de proefnotities op houghton-wines.com.au

-------------------



Dan nog twee Albert Heijn wijntjes. Van dezelfde familie; Dominio de Fontana, een Tempranillo en een 'Roble'. Waren een paar weken terug in de aanbieding en dat was goeie slobberwijn voor niet te veel geld.

"Met ruim 140.000 hectare is La Mancha in Centraal Spanje 's werelds grootste kwaliteitswijngebied. Bodegas Fontana heeft zijn wijngaarden in een hoog (750 tot 800 meter), relatief koel deel van de streek, waardoor de druiven langzaam rijpen en veel aroma's vormen. Bodegas Fontana kan met zijn hypermoderne outillage model staan voor veel hedendaagse Spaanse wijnbedrijven. Het bedrijf is een absolute voorloper in La Mancha en kwaliteit staat hoog in het vaandel geschreven. Alle druiven die dit familiebedrijf verwerkt zijn afkomstig van de eigen 500 hectare wijngaard. De Fontal Tempranillo Roble 2000 is gemaakt van tempranillo (85%), aangevuld met gelijke delen cabernet sauvignon, merlot en syrah. De druiven werden ontsteeld en zonder ze te kneuzen gevinifieerd. Vervolgens onderging de jonge wijn malolactische gisting, waarbij het scherpe appelzuur wordt omgezet in het veel mildere melkzuur. De rijping had gedurende 6 maanden plaats op nieuwe, Amerikaans eiken vaten. De wijn heeft een diepe granaatrode kleur, een complexe geur van bosvruchten, zoals veenbessen, en specerijen als kaneel en vanille door de vatrijping. De smaak is warm en rond, stevig maar tegelijk elegant."
- via lekkerwijntje.nl


zaterdag 4 maart 2006

budgetwijn en drakenkloof

Na zo'n dure wijnweek moet ik weer eventjes op de centjes letten. De uiteindelijke oogst van de wijnweek wat het volgende: Ondertussen heb ik de Organic Merlot van Inglewood al geproefd en de Oorsprong Merlot. De Organic Merlot is erg lekker, hij tintelt nog na op je tong en de Oorsprong is gewoon een goede merlot, zacht, vol en ideaal voor, tijdens en na de maaltijd. Dan iets heel anders, een wijn voor 1,99 bij de c1000. Nocturno: Nog geen 2 euro voor een fles, dat kan niks zijn denk je dan. Toch viel deze wijn alles mee. We dronken hem bij de pasta en verrek! dat was niet eens vies. Qua prijs/kwaliteit verhouding ruim voldoende. Echte studentenslobberwijn om hem maar eens te classificeren. Meer info op specialtybrands.net.
Proefnotitie: "Nocturno Tempranillo Macerated during 8 days, fermentation at 28-30 degrees. Attractive colour, dark cherry red, with hints of mauve. Nose, lively, outstanding berries aromas. Mouth, tannic, flavourful, structured and juicy. To serve between 12° and 14°C, recommended as accompaniment to red meats."

Om nog even naar Zuid-Afrika terug te keren kocht ik een wijn van de Plus: Drakenkloof rooiwyn.
Volgens de fles:
"'n medium sagte rooiwijn met rooibessie geure op die neus wat deurdring op die mond. Serveertemperatuur 14°C tot 16°C."
Medium sagt, gewoon zoet bedoelen ze waarschijnlijk! Wat een laf zoet drankje is dit zeg. Alsof je bramensap met marshmellows zit te drinken. Niet lekker bij het eten en niet lekker om zo te drinken. Links laten liggen en mijden gelijk een zieke eend, kip of kat!