zondag 5 augustus 2007

Proeverij in het park

Gisteravond vond de grote 'grandiose nuit de vin' plaats, een proeverij voor een groep vrienden. De wijnselectie bestond uit een serie kelderschatten die te mooi zijn om alleen te drinken. Dat zou egoïstisch, egocentrisch en misdadig zijn. een indruk van de rode vino's die er doorheen gingen.

Omdat het hier op drie hoog, onder een plat dak, met een mannetje of 16 al gauw tegen de dertig graden aan loopt togen we naar de Kralingse plas. Half Kralingen/Crooswijk zat daar al te barbecue'en maar daar pasten we best tussen dus occupeerden we een mooi stukje groen. We openden feestelijk met een recente aanschaf: Bohemia sekt, een brut uit Tjechië, in feestelijke magnum fles. Yummie en hoera, fris, droog, gedoseerde hoeveelheid bubbels en prachtig wit-gouden kleur. Een heerlijk aperitief.

De eerste rode wijn gaat open

Snel verder met de eerste rode. Ook uit Tjechie, Habánske Sklepy, Frankovka. Bessen in de geur en een pepertje. Ruikt naar 'meterkast' volgens een aantal kritische geesten. Niet heel veel afdronk, snel door naar de Tour Prignac, Medoc uit 2000, op en top op dronk. Hier stijgt het eikenhout flink op uit de fles. Mooie kersensmaak, prettige afdronk en fijn in balans. Hier ontdekken we de stijgende lijn!
Dat klopt want hierna staat de Chateau Le Bosque, Cru Bourgeois 1998 op het programma. Nog meer eikenhout maar al veel verder ontwikkeld dan de Tour Prignac, zijdezacht smaakt deze beauty en hij heeft een heerlijk lange afdronk.
Hierna maken we even een uitstapje naar Argentinië, Trivento Malbec golden reserve. Begint al af te takelen, vorig jaar was deze wijn op zijn hoogtepunt qua kracht, nu proeft ie niet zo stevig meer. Nog wel een fijne leer en lauriersmaak maar niet zo krachtig meer als vorige keer. Next!
De Chateau Lynch-Moussas, Pauillac 5me Grand Cru Classé 1998. Een waar pareltje, complex, geraffineerd, lange afdronk, subtiele smaak enzovoorts. Meer grote woorden eraan vuil maken zou de wijn alleen maar ontkrachten, we genieten ervan!

De avond is inmiddels al flink gevorderd:

We gaan door naar de absolute top van de avond: Chateau Maucaillou, Cru Bourgeois, Moulis-en-Medoc 2000. Zelfde termen als de Lynch-Moussas, groots en meeslepende wijn. Puur genieten in het donker!
Als afsluiter en verfrissende opkikker trekken we nog een fles Tishbi Estate Late Harvested Riesling uit 2004 en één uit 2005 open. Zalig dessert-achtige witte wijn uit Israël, half droog en toch heel delicaat. Perfect einde van een zeer geslaagde proeverij!


De schade vanochtend: 12 flessen en een magnum, een gescheurd glas en een pot rode 'gloeb', de glasbak was weer goed gevuld.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Erik, ik zie dat er ook een Magnum Grand Jour gekraakt is. Van welk jaar was hij? Heb je daar ook proefnotities van?
Ik heb daar zelf nog twee flessen van liggen de 98 en 99.
Venne , Leuven Belgium

Erik B. zei

Beste Anoniem,

Deze kwam uit '99 maar is nog niet open gegaan. De avond vorderde sneller dan dat de drank opging. Zodra we hem kraken (leuke term, die kende ik nog niet :) ) komt hij erop!