dinsdag 31 januari 2006

Ernest & Julio Gallo 2001 Laguna Vineyard Chardonnay Russian River Valley

Van deze wijn had ik drie flessen gekregen. Helaas waren de vorige twee geoxideerd en daarom had ik niet erg veel hoop meer dat deze het dan wel had overleefd. Toen ik echter deze wijn open trok kwam er geen rare bruingele wijn uit de fles maar een fonkelend geel druivensap.Voluit heet deze prachtige wijn: Ernest & Julio Gallo Single Vineyard - Laguna Ranch Vineyard Chardonnay 2001. Wat een heerlijke bek vol wijn! Vol, hout, vanille, perzik, peer en nog veel meer. Echt een superieure witte wijn. Op de achterkant van de fles staat het volgende:

"Our Family's Laguna Ranch vineyard is located in the benchlands of the Russian River valley, one of the coolest regions in Sonoma County. The Vineyard is blessed with the coastal fog and maritime breezes of the Pacific Ocean which help produce a complex Chardonnay with crisp acidity and intense peach, pear and melon flavours. The wine was aged for an average of 12 months in new French Oak barrels and this has added delicate notes of sweet vanilla and toasted oak to its graceful finish. This Chardonnay can be enjoyed today and will continue to develop additional complexities for up to 4 years."

Dat het Franse eikenhouten vaten zijn proef je, de wijn is zo ontzettend zijdezacht, dat kan geen Amerikaans eikenhout zijn. Toch grappig dat er in Frankrijk voornamelijk Amerikaans eikenhout wordt gebruikt en bij deze Amerikaanse wijn dus Frans eikenhout...

Meer informatie op E J Gallo.com


vrijdag 27 januari 2006

Opening Fiscoop

Gistermiddag was ik bij de opening van Fiscoop. Deze jonge onderneming die helpt bij het invullen van belastingformulieren had voor de bezoekers wat lekkere wijnen neergezet. Als eerste zag ik de Norton Barrel Select, een heerlijke Malbec. Deze valt goed te vergelijken met de Trivento Golden Reserve Malbec (maar dan 2 euro goedkoper). Weer een bewijs dat de firma Norton goeie wijnen maakt! Vol, soepel, rood fruit en aroma's van koffie. Erg lekker voor bij zo'n receptie.
Toen de fles leeg was (er waren nog meer mensen die hem lekker vonden) overgestapt op de chateau Pasquier, een soepele wijn met de smaak van besjes en ander rood fruit. Best aangenaam maar viel een beetje in het niet na die Norton Barrel Select.

Goed.. die was ook snel leeg, overstappen op de witte wijn (een mens moet toch drinken om in leven te blijven)
Daar stond de Honoré Lavigne Bourgogne Haut-Côtes de Nuits.
Een tijdje terug stond in het parool een interessant artikel over Honoré Lavigne, ik was er best benieuwd naar want ik had hem eigenlijk nog nooit gedronken.
Een Appelation Bourgogne Hautes-Cotes de Nuits Contrólée. Lekker droog, fris, fruitig (ananas, perzik), volle smaak en geurde een beetje naar perzik en mango. Volgens de Albert Heijn lekker als "aperitief of lekker bij garnalen, aspergesalade met zalm, salade met kip, beenham, tong, kabeljauw in saus"

Toen die op was zagen we nog zo'n fles staan. Dit was echter de Bourgogne Chardonnay van dezelfde firma, de etiketten verschillen niets van elkaar behalve dan natuurlijk het opschrift.
De wijn verschilde wél maar intussen was er al genoeg wijn ingenomen dat ie alleen het predikaat 'lekker wijntje' kreeg. Al met al een gezellige opening, Martijn en Hans, veel succes met fiscoop!

maandag 23 januari 2006

Rose in de winter?


Rose drink je het liefst op een terrasje in de zon. De meeste zogenaamde 'wijnkenners' verfoeien dit roze druivensap omdat ook de 'niet-wijndrinkers' dit vocht gretig naar binnen gieten. Vooral onder vrouwen, studenten en ander volk waar 'wijnkenners' hun neus voor ophalen is het populair. Ik kreeg zo vlak voor de donkere dagen voor Kerst bovenstaande fles in ruil voor een emmertje blauwe verf. Ik had de verf over, zij een fles rosé, een mooie ruil vonden we beiden. Nou dat was het zeker, die verf had ik toch nooit meer opgedronken, het was namelijk niet mijn kleur. Deze rose (Cellier Sainte Florence) smaakte bijzonder lekker bij een simpele maaltijd met vis. Droog, fruitig, aardbei en meer lekkers proefde ik. Eventjes opgezocht op het wereld wijde web en van verbazing bijna achterover gevallen, deze wijn is een echte 'goedkopie' van de Dekamarkt! Slechts 3,39 per fles. Heerlijk.


De andere rose had mijn zusje deze zomer meegenomen uit Frankrijk: Chattilon en Diois. Bijna onmogelijk volgens de wijndatabase:

"Rhône
De Rhône Vallei ligt in het zuid-oosten van Frankrijk en produceert rode wijnen van variaties die momenteel in de mode zijn, waaronder Syrah en Grenache. Ze zijn redelijk geprijst en hebben een levendige, kruidige en fruitige smaak. Vele goede koopjes kunnen hier gevonden worden.
Châtillon-en-Diois
Overwegend eenvoudige wijnen. De lichte rode wijnen zijn het best in hun jeugd. In de praktijk is rosé nauwelijks te vinden."
Goed gedaan dus van zusje. Ook deze smaakte namelijk erg lekker bij de vis.

zaterdag 21 januari 2006

Bach voor druiven & gezonde mensen drinken wijn

In een artikel in de elsevier van vorig jaar oktober stond het verhaal van een italiaanse wijnboer die zijn druiven Bach laat horen. Op zijn site legt hij het nog eens uit, door de muziek ontstaat er een 'magische atmosfeef' en dat zorgt dan weer voor een harmonieuze wijn. Deze wijn is verder geheel volgens biodynamische principes gemaakt. Tja... wat moet je daar nou bij denken? Normaal heb ik het niet zo op dat 'boomknuffelende hippievolk' maar vooruit, geef ze het voordeel van de twijfel, baat het niet dan schaadt het ook niet, van Bach ga je niet dood.

Een ander leuk bericht over wijndrinkers stond op nu.nl :

" Mensen die de voorkeur geven aan een glaasje wijn, leven gezonder dan diegenen die liever een biertje nemen. Dat concluderen Deense wetenschappers die het eet- en drinkgedrag van Denen hebben onderzocht aan de hand van hun 3,5 miljoen aankopen in de supermarkt. "

Een interessant onderzoek maar of het gezonder zijn nou door het wijndrinken komt...

woensdag 18 januari 2006

Spaanse Draak: Berberana Dragon Tempranillo


Volgens Albert Heijn: Smaak: Sappig, fruitig, mild en soepel en lekker bij: Kip, kalkoen, kaas(plankje) en als borrelwijn. Een Tempranillo uit Spanje, niet mijn meest favoriete wijndruif en normaal 4,79. Nu twee voor 5 euro, kijk dat zijn de betere prijzen. Maar... hoe smaakt ie eigenlijk? Ik vond hem wat te licht zo op het eerste gezicht maar dat hoort ook bij deze wijn. Veel fruit en inderdaad wat hout, zoals te lezen is in het persbericht op de site:
Van Berberana, de makers van de wijn: "
Tasting comments: Deep ruby red, showing no obvious signs of age. The bouquet shows rich intense fruit against a background of oak. On the palate, the wine shows excellent balance with a long harmonious aftertaste."

De eerste fles is op en ik denk zeker dat het een goeie aanbieding is, 2 voor 5 euro. Voor de normale prijs van 4,89 zou ik hem echter gewoon in het schap laten staan. Het is zeker geen slechte wijn maar het is niet echt mijn smaak, hij doet me een beetje denken aan Cotes du Rhone en Beaujolais wijnen. Dat was ook de omschrijving op
Marco's wijnsite:

"Heerlijke smaak, barstensvol fruit. Wijn om nog eens te kopen is de eerste indruk. Het lijkt een beetje op Beaujolais Primeur, maar dan met nog meer fruit, ik lees later dat wijnen gemaakt van de Tempranillo vaak op de zelfde manier bereid worden als de wijnen van de Gamay, en dat niet de druivensoort maar juist de bereidingsmethode bepalend is voor de uiteindelijke smaak."

woensdag 11 januari 2006

Val d'Orbieu en La Cuvee Mythique

Onlangs opende ik bovenstaande fles. Een 'krijgertje' en erg lekker. Deze Merlot uit de Languedoc kwam me bekend voor... waar had ik die naam eerder gezien? Ik keek eens goed naar de fles maar de 'gelauwerde kop' die op het plaatje staat, kon ik niet thuis brengen. Toen zag ik de bovenkant van de halscapsule: Een uil, die had ik wel eens eerder gezien! Zat deze wijn niet in het Albert Heijn assortiment?! Jazeker, van de zomer heb ik die nog gekocht, dat was ''La cuvee Mythique". Helaas uit het assortiment heden ten dage.
Op de website van nomerlot.com de volgende beschrijving over de uil:

"I wish I knew why so many wine labels have animals or birds or sea mammals or even insects featured on them. There must be some study out there somewhere that has shown that consumers gravitate toward bottles that highlight cute creatures – they don’t even have to be cuddly. A connection to nature, our inner selves; there must be some link in there but I just haven’t quite figured it out yet. I think that the owl in this case is supposed to look mysterious, even inquisitive perhaps and most certainly inviting . . . don’t you want to discover what’s inside this bottle, my friend? Join me on my quest for knowledge, he (actually she, see below) says, let us learn together and we shall know more."

maandag 9 januari 2006

Rawsons Retreat


Iedere keer als ik de naam lees, zie ik Rawsons Retard staan. Een vreemde visuele handicap in combinatie met te snel lezen zou je denken maarja je hoort ook nog al eens dat je dat ziet wat je wílt zien. Enfin, Penfolds Rawsons Retreat. Een paar weken terug bij de Albert Heijn de tweede fles voor de halve prijs. Keuze uit Merlot en Cabernet Sauvignon of twee maal Chardonnay. Ik ging voor de Cabernet Sauvignon en de Merlot. Tijdens een filmpje met vrienden de Merlot opengetrokken en eens goed geproefd. Dat smaakte wel erg naar Merlot! Fluwelig en zijdezacht, zeer zware smaak maar weinig zuren. Het is bijna een rubyport qua zoetheid! Voor het proefrapport van de makers kijk je op Penfolds.com
Over de naam is het volgende te vinden op hun website:

"The name Rawson's Retreat is an informal reference to the stone cottage built in 1845 by Dr Christopher Rawson Penfold at the famous Magill vineyard in Adelaide, where he, with wife Mary and daughter Georgina, had settled the year before and were to establish the Penfolds winery which still operates today."

Dan de Cabernet Sauvignon, erg lekker bij de kaas en de nootjes die inmiddels zijn gearriveerd. Iets steviger dan de Merlot, een klein zuurtje erbij maar goed verstopt tussen al het zwarte fruit en zelfs hints van chocolade en natuurlijk vanille. Erg lekkere wijnen om zo op een winteravond van te genieten maar volgens het proefrapport ook lekker bij lam, pasta en rundvleesgerechten.

dinsdag 3 januari 2006

Oud, nieuw en verder...

Iedereen een gelukkig nieuwjaar gewenst, al weer een beetje bijgekomen van alle alcoholische versnaperingen? Ik heb bijna een tenniselleboog gekregen van het ontkurken van al die flessen drank. Deze kwamen allemaal voorbij: De Carolle Graves 2004, een heerlijk jonge witte wijn, een 'krijgertje' lekker fris en paste goed bij de maaltijd met kip. Ook erg lekker, de champagne tijdens de jaarwisseling. Veuve Amiot brut, sprankelsap voor een studentvriendelijke prijs (8,49 bij de Gall en Gall) Wat dan weer een beetje ondefinieerbaar was, was de Pauillac van Chapelle de Bages (2e wijn van Ch. Haut Bages Libéral). Een bordeaux uit 2000 dus dat zou wel goed moeten zitten. Toch nog wat harder dan verwacht, iets dat de volgende dag, ondanks het contact met zuurstof, aan bleef houden. Misschien nóg wat langer laten liggen.
En uit Spanje, Torrelongares Carinena, de reserva van Torrelongares van de Albert Heijn. Lekkere wijn voor bij de maaltijd of om zo van te genieten. Een blend van Garnacha (Grenache op z'n Spaans) en Tempranillo (Tempranillo is het Spaans voor 'vroeg', volgens wikipedia)

Een pittig wijntje, gemaakt van Tempranillo- en Garnache-druiven uit de nabije omgeving van Zaragoza. Deze wijn smaakt naar donker bosfruit met een tikkeltje kruiden en met een mooie zuurgraad. Een veelzijdig wijntje!
volgens Bistro Apero