vrijdag 8 januari 2021

Online proeverij Marani, wijn uit Georgië



Wijn uit Georgië, van het wijnhuis Marani. Een digitale proeverij van drie van hun wijnen met de kenmerkende Saperavi druif in de hoofdrol voor de rode wijnen. De digitale proeverij was georganiseerd door Anderewijn.nl een adres waar ik graag mooie en aparte wijnen vandaan haal.

Georgië dus. Een land met, volgens eigen zeggen, de oudste wijntraditie van de wereld. Al 8000 jaar maken ze hier wijn. Die zijn heel divers, Georgië heeft bijvoorbeeld zo'n 50 verschillende bodemtypes, die staan allemaal garant voor een eigen smaak. 


De wijnen die vanavond op het programma staan zijn van het wijnhuis Marani. Zurab Ramazashvili, de wijnmaker die ons vanavond uitleg geeft over het wijnhuis, de wijnen, de Georgische keuken en nog een heleboel andere weetjes heeft de late dienst: bij hem in Georgië is het al drie uur later. We begonnen om 20:00 en eindigden pas rond 22:00, best laat op een vrijdagavond in Georgië. Maar goed, Zurab had veel te vertellen en veel te laten zien. Zijn wijnhuis is in 1997 geprivatiseerd, hij was arts maar ging in de wijn (daarmee kon hij volgens eigen zeggen beter verdienen) en produceert inmiddels  hij 12 miljoen liter wijn per jaar, dat zijn indrukwekkende cijfers nietwaar?

Geen communistische oude troep maar een moderne kelder waarin de nieuwste technieken zijn toegepast.
En de rode wijnen worden voor een groot gedeelte nog opgevoed op hout. Zurab vertelt dat er nog maar weinig eiken over zijn in Georgië, de vaten/barriques waar zijn wijnen in rijpen worden geïmporteerd uit Frankrijk en Italië. De Franse barriques zijn het beste volgens Zurab.

Daarnaast is de Qvevri (of in het Georgisch ქვევრი) een veelgebruikte 'pot' om de wijn in te laten rijpen. Deze enorme aardewerken eieren/amforen zonder handgrepen worden al sinds 6000 voor Christus gebruikt. Zurab heeft er 40.

de bottellijn


En dan de eerste wijn om te proeven: een witte blend van Mtsvane en Kisi. De druiven zijn inheemse Georgische druiven. De Mtsvane geeft de wijn zijn zuren, hij wordt ook wel de Riesling van de Kaukasus genoemd. De Kisi druif is juist wat ronder en geeft aroma's van appel en peer.
Het resulteert in een wijn die heel toegankelijk is. Een klein zuurtje, mooie appel en peersmaak maar ook iets meloenigs. Ik hou van wat uitgesprokenere wijnen, dus iets droger of voller in het fruit maar al met al geen verkeerde wijn en volgens mij de eerste keer dat ik ooit deze druiven in mijn wijn had gehad.

de Kisi en Mtsvane druiven.

het areaal van Marani, wat een uitgestrekt gebied.

de qvevri komen in heel veel verschillende maten

een dwarsdoorsnede van twee qvevri (wat is het meervoud daarvan eigenlijk?)

deze museumstukken worden tonen aan dat qvevri al lang in gebruik zijn.

40 qvevri in de kelder.

In de Georgische hoofdstad Tblisi staat Kartlis Deda, een 20 meter hoog aluminium standbeeld uit 1958. Destijds neergezet bij de 1500ste verjaardag van de stad. Ze moet het Georgische nationale karakter symboliseren; in haar linkerhand houdt ze een glas wijn om de vrienden een warm welkom te geven en in haar rechterhand houdt ze een zwaard om de vijanden mee af te schrikken. Aldus wikipedia.

Wijn wordt in Georgië gedronken op speciale gelegenheden maar ook wanneer de Georgiërs samenkomen.

een uitgebreide maaltijd in Georgië.

Na de witte wijn volgt de oranje wijn. De Traditional Qvevri Mtsvane uit 2017, een witte wijn die superlang blijft rijpen en daardoor oranje verkleurd. Dat maakt ook gelijk dat het een best uitgesproken en zware wijn wordt, te zwaar om zo te drinken met veel gedroogd fruit zoals abrikozen en met een sinaasappelschillensmaak. Sommige proevers vergeleken het met sherry, niet heel vergezocht. Onze wijnmaker deed de suggestie aan de hand om dit te drinken bij een bord nachos met kaas uit de oven. Klinkt gek maar smaakt vast prima! 



En dan het sluitstuk: de Marani Mukuzani, een 100% Saperavi. Uit 2017 en nog iets te jong volgens de maker. Daar had hij zeker een punt maar het was niet dat de wijn daardoor niet goed was. Integendeel, dit soort zware metalen vind ik uitgesproken fijn. Hout, mokka, cassis, bramen, leer, aarde, vanille en nog een wagonlading zwart fruit in de smaak. De wijnmaker gaf aan dat hij de wijn pas drinkt als deze 5 jaar oud is. Die luxe had ik niet maar mocht je het geduld kunnen opbrengen en  de ruimte er voor hebben dan is het een mooie wijn voor een goede prijs om eens op te leggen. Hij was 13 euro bij Anderewijn.

de Saperavi, een typisch Georgische blauwe druif.

Al met al weer een mooie proeverij waarbij Georgië in het wijnwoordenboek van de wijnliefhebber met sierlijke letters wordt bijgeschreven.