zaterdag 16 februari 2013

Chateau Villars - Fronsac

Deze Chateau Villars, Fronsac lag al sinds de taste-n-take-away in 2007 te wachten om gedronken te worden. Afgelopen weekend ging ie open: Chateau Villars uit de Fronsac. Een 2002 Bordeaux, een zogenaamd 'klassiek' wijnjaar. Oftewel: er zijn betere wijnjaren zoals de 2000, 2003 en 2005. Daarnaast zijn 2009 en 2010 ook erg goed dus dat zijn Bordeauxjaren om te onthouden.

Goed, een 2002 uit de relatief onbekende streek Fronsac. Niet zo heel groot, bijvoorbeeld in vergelijking met het tegenoverliggende Entre-Deux-Mers of het naastgelegen St. Emilion, zie bovenstaand kaartje.
Maar destijds erg de moeite waard van het inslaan vanwege een prima prijs-kwaliteitverhouding. Nu ging ie open en dat was geen moment te vroeg, in de verte proefde je al dat ie binnenkort zijn beste tijd gehad heeft. Toch is hij volgens de makers tussen 2008 en 2015 op zijn hoogtepunt, 2013 valt dus ruim binnen de gestelde termijn.

Wel een puntje om aandacht aan te besteden: natuurlijk is het tof om wijn te bewaren maar een 'klassiek' jaar als dit is niet gemaakt om tientallen jaren te laten liggen. Dat wordt dus smullen de komende tijd want ik heb nog het een en ander liggen van begin deze eeuw.

Deze jaargang bestaat uit: 70 % Merlot, 19 % Cabernet Franc en 11 % Cabernet Sauvignon. Heerlijk zwart fruit, cassis, beetje bramen, truffeltje in de verte. Zacht met genoeg tannines om niet saai te worden. Een lange afdronk en de gebruikelijke paarse tong zorgen voor een grote glimlach!

Drinken bij eend en konijn uit de oven. In 2007 mocht ie mee voor 14 euro.

zondag 10 februari 2013

Sancerre les Godons

Vriendinlief kreeg een mooie kist wijn mee van haar werk met kerst. Twee Saint-Emilion Grand Crus en een Sancerre. Die laatste ging open en dat was niet vies.


Sancerre ligt in de Loire, tussen Ménetou-Salon en Pouilly Fumé in. Hoewel ze allemaal de Sauvignon Blanc gebruiken (als enige druif) zijn er een aantal verschillen. Tja, ik haal ze er niet uit als ik ze blind naast elkaar zou moeten proeven maar de grote wijnjongens en -meisjes schijnen dat wel te kunnen.

De Sauvignon Blanc waar deze Sancerre dus ook van gemaakt is, groeien in een gematigd klimaat (daar krijgen ze een langzame en gelijkmatige rijping van) en staan op een kalkrijke bodem. Daarnaast staan de wijngaarden op de heuvels (optimaal aantal uren zonneschijn) deze combinatie zorgt voor een goede basis om prachtige wijn te maken. De knisperfrisheid krijgt deze wijn van de kalkrijke bodem, iets waardoor je hem dus zou moeten kunnen onderscheiden van de buurtjes Ménetou-Salon en Pouilly Fumé.
Door dit 'terroir' (de invloed van de grond, ligging van de wijngaard, zon enz.) alleen krijg je een goed basisproduct, het druivensap. Als je dan ook nog een goede wijnmaker inzet krijg je prachtig frisse, stuivende Sancerres. Daar is deze ook een goed voorbeeld van, een prachtige, loepzuivere en levendige witte wijn. Ideaal, volgens een aantal slijters, bij zalm in bladerdeeg, vis met saus en nog beter bij een geitenkaasje.

Volgens de winesearcher gemiddeld zo'n 15 euro per fles.