zondag 27 juni 2010

Bandol 2008 en Margaux 1999

Wat een prachtig weer, tijd om de rosé uit de winterslaap te halen. En voor de zwoele zomeravond na de barbecue: Margaux.

gebroederlijk naast elkaar, de geweldenaar en de intellectueel

De laatste keer dat ik bij de Delhaize was had ik een fles Bandol 2008 meegenomen. Het achteretiket waarschuwde me: "Deze schrale rosé is mooi gefruit, zeer evenwichtig en heeft een lange afdronk. Hij is afkomstig van wijngaarden bestaande uit leem-, en kalk-bodem, beplant met Mourvèdre (60%), Grenache (20%) en Cinsault (20%)."

Juist, een schrale wijn dus. Toen ik hem licht gekoeld inschonk was het een verademing, geen laf zuurtjeswater maar een heerlijk mineralige rosé. Heerlijke doordrink terraswijn ware het niet dat deze krachtpatser 14% alcohol bevat.

Na de borrel ontstak ik de barbecue en tijdens en na de copieuze maaltijd dronk ik een prachtige fles Margaux. Margaux de Cure Bourse, 1999. 11 jaar oud en op en top op dronk, wat een diepgang, bleef fier overeind bij al dat carnivorisch geweld. Ging als een aristocraat de avond in, walste wat door het glas, liet een prachtig evenwichtig palet van kersen, bessen en een lichte toon vanille achter en bleef lang nasmaken.
Overweldigende klasse, met recht een bewaarwijn. Jammer dat dit de laatste was maargoed, we hebben ervan genoten!

dinsdag 8 juni 2010

Tegen de bubbelbelasting!

Ok, tijd voor een staaltje mobilisatie van de massa via het wereld wijde web: een online petitie tegen de bubbelbelasting, de extra hoge belasting op champagne ten opzichte van gewone wijn. Hubrecht Duijker, Bythegrape.com en ondergetekende vinden de extra accijnsheffing achterhaald. Vul even je naam en e-mailadres in (je gegevens hoeven niet op de site petities.nl zichtbaar te worden) en schudt de wetgever wakker:

zo staat hij online:

PETITIE
Wij, alle wijndrinkers in Nederland. Dit is dagelijks 17% van de totale Nederlandse bevolking constateren: Wijnen met bubbels: champagne, prosecco, cava, etc.. Per honderd liter wijn met koolzuurgas moet naast btw ook 240 euro accijns worden betaald. Voor wijnen zonder bubbels is dat maar 70 euro. Dit is de reden dat flessen bubbels te duur zijn. Hubrecht Duijker en Bythegrape.com vinden dat deze extra accijnsheffing achterhaald is: Omdat generaties geleden alleen de welgestelden dure champagnes nuttigden, kon de staat deze luxewijn extra belasten en verzoeken dat de extra accijns op mousserende wijnen wordt afgeschaft.

Invullen en doorsturen naar al je bubbelliefhebbende vrienden!